Ze zralých šípků

Autor: iStock

Před prvními mrazíky se ještě vydejte k šípkovému keři udělat si malou zásobu rubínově zbarvených plodů. Šípky se vyplatí usušit v sušičce ovoce nebo v teplé troubě po pečení, aby nezplesnivěly.

Suché plody pak podrťte a nasypte do lahve se zabroušeným hrdlem. Dvě polévkové lžíce šípků zalijte 500 ml studené vody, nechte 30 minut odstát a pak vařte na mírném ohni 10 minut a dalších 5 minut nechte louhovat. Čajové sítko vyložte čistým bílým plátnem a přes něj čaj sceďte. Šípky můžete ještě jednou stejným způsobem použít na další porci čaje, bude mít lepší barvu i chuť. Šípkový čaj dobře chutná a má hodně vitaminu C.

Z listů maliníku

Autor: iStock

Poslední letošní mladé lístky maliníku se mohou stát základní surovinou lahodného léčivého čaje.

K přípravě čaje lze použít čerstvé nebo sušené listy. Na vroucích 500 ml vody si připravte větší hrst čerstvých nebo jednu vrchovatou lžíci sušených listů. Nechte je ve vodě 10 až 15 minut louhovat. Pak přeceďte a podle chuti můžete čaj osladit medem. Popíjet ho lze při nemocech horních cest dýchacích a průjmech. Obklady namočené ve výluhu léčí poranění kůže.

Z dubové kůry

Autor: Profimedia

Chystáte se ještě ostříhat stromy? Z kůry tenčích větví dubu si můžete připravit léčivý čaj.

Dubovou kůru podrťte a nechte na čistém bílém papíru důkladně vyschnout. Čaj potom připravíte ze dvou polévkových lžic kůry, kterou povaříte pět minut v 500 ml vody. Stejně dlouhou dobu necháte kůru ještě louhovat. Nápoj popíjejte vlažný nebo teplý dvakrát denně, ideálně před jídlem. Pomáhá při průjmu a má dezinfekční účinky.

TIP: Odvar z dubové kůry můžete používat jako kloktadlo na dezinfekci ústní dutiny, případně ho lze přidat do koupele.

Z jablečných slupek

Autor: iStock

Víte, že v jablečné slupce se skrývá řada látek, které prospívají zdraví? Nevyhazujte ji do koše.

Slupky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte uschnout v teplé troubě po pečení, případně použijte sušičku ovoce. Slupky pak skladujte v uzavíratelné sklenici a občas je prohlédněte, zda nejsou plesnivé. Čaj si připravíte ze 100 g jablečných slupek, které povaříte 15 minut v litru vody a necháte 10 minut louhovat. Pro lepší chuť můžete do šálku přidat pár lístků čerstvé máty a špetku kurkumy. Čaj si připravte, když jste prochladlí zvenku, příjemně vás zahřeje.

Z listů ginkgo biloby

Autor: iStock

Než začnou žloutnout listy jinanu dvoulaločného, natrhejte si listy. Sklízejte je i se stonky. Pak je svažte a můžete je sušit zavěšené v suché místnosti, kde proudí vzduch.

Čaj si připravíte ale i z čerstvých listů. Menší hrst přelijte vroucí vodou a nechte 20 minut louhovat. Podle chuti můžete přidat i pár lístků čerstvé máty. Čaj pomáhá uvolňovat cévy, podporuje činnost mozku, zlepšuje zrak i sluch a doporučuje se starším lidem pro lepší životní pohodu. Pijte ho ale s mírou, větší množství může způsobit zažívací potíže, také by ho neměly pít těhotné ženy.

Z plodů černého bezu

Autor: iStock

Nastříhejte si do zásoby zralé plody černého bezu. Můžete je sušit zavěšené na šňůře na teplé půdě, určitě ale pod ně dejte alespoň papír, aby plody neobarvily podlahu. Ze sušených kuliček se dá připravit čaj. Stačí povařit 100 g kuliček ve vodě a pak je nechat v litru vody 10 minut odstát. Potom tekutinu slijte a podle chuti oslaďte medem. Čaj pomáhá zklidnit. Popíjet ho můžete při bolestech zad, zánětu trojklaného nervu nebo ischiasu.

Tip redakce:

Z plodů bezu si lze připravit džem. Stačí svařit kilo očištěných plodů s 500 g želírovacího cukru, kouskem skořice a 3 hřebíčky.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním vydání se dočtete, jak spotřebovat zásoby dýní, nejlepší recepty na koláče z jablek a hrušek nebo rozhovor s Martou Jandou s návštěvou její kouzelné zahrady. Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!