Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Stylové nápoje, které zahřejí a jsou bez kapky alkoholu: 4 skvělé recepty!

/
  • Mayská čokoláda
    9. února 2022 ● 15:51

    Výzva zvaná »suchej únor« zní jasně – po dobu celého měsíce se vzdáte jakéhokoli alkoholu. Jenže v zimním období jsou svařák, grog či například punč hodně velkými lákadly. Zahřát se lze ale i horkými nápoji bez vína nebo pálenky. Inspirujte se!

  • 1.

    Mocha káva

    Suroviny na 2 porce • cca 500 ml kávy (může být i instantní) • 240 ml mléka • 2 lžíce (30 g) hořkého kakaa • 2 lžíce (30 g) teplé vody • cukr dle chuti • šlehačka a kakao či skořice.

     

    Postup: Uvaříme si kávu podle potřeby. Pokud chceme »dvojitou sílu«, použijeme asi 60 g (4 lžíce) namleté kávy na 180 ml vody. • Následně si vyrobíme čokoládový sirup z teplé vody a oslazeného kakaového prášku. V misce smícháme jednotlivé části obou ingrediencí ve stejném poměru – budeme potřebovat asi 2 lžíce (30 g) směsi na jednu kávu mocha. • V hrnku smícháme čokoládový sirup s kávou. Čím více jí máme, tím více čokoládového sirupu použijeme. Necháme v hrnku místo na mléko.

     

    • Ohřejeme mléko na 60 - 70 °C, jinak se může spálit a ztratit svoji chuť, a naplníme jím hrnky. Pokud se tvoří pěna, přidržíme ji lžičkou, abychom ji mohli dát ve vrstvách na vršek kávy. Pokud máme rádi velmi sladkou kávu, přidáme do ní lžičku cukru ještě předtím, než na ni dáme pěnu. • Ozdobíme šlehačkou, posypeme ji kakaem či skořicí.

  • 2.

    Brusinkový punč

    Suroviny na 4 porce • 250 g brusinek + 50 g na ozdobu • 5 cm čerstvého zázvoru • 1 svitek skořice • 2 hvězdičky badyánu • 250 ml jablečného či hruškového džusu • 50 g krupicového cukru • vanilkový lusk • 1 hruška či jablko.

     

    Postup: Brusinky, na tenké plátky nakrájený zázvor, badyán a celou skořici zalijeme 900 ml vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 10 minut. Vyjmeme koření a brusinky scedíme a šťávu ještě vymačkáme přes jemné síto nebo látku do jiného hrnce.

     

    • Do šťávy vrátíme celé koření i zázvor a přidáme džus, rozčtvrcený vanilkový lusk a cukr a 5 – 10 minut na mírném ohni povaříme. Vložíme nakrájenou hrušku či jablko a stáhneme z ohně. Podáváme teplé doplněné zbylými brusinkami.

  • 3.

    Mayská horká čokoláda

    Suroviny na  5 – 6 porcí • 1 červená chilli paprička • 1 l smetany na vaření • 1 vanilkový lusk • svitek skořice • 200 g hořké čokolády • 2 lžíce třtinového cukru nebo medu • smetana ke šlehání.

     

    Postup:  V kastrůlku přivedeme k varu 400 ml vody, vložíme rozpůlenou a semen zbavenou chilli papričku a necháme bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. Přecedíme a odvar uchováme. • V jiném kastrůlku zahříváme smetanu, vanilku a skořici, až se začnou na okrajích tvořit bublinky. Ztlumíme zdroj tepla, přidáme nalámanou čokoládu a osladíme. • Mícháme, až se čokoláda rozpustí. Vypneme a vyjmeme vanilku i skořici. Po částech přiléváme odvar z chilli a ochutnáváme, aby čokoláda nebyla příliš ostrá.

     

    • Pokud chceme, vyšleháme si ještě smetanu ke šlehání a před podáváním jí čokoládu ozdobíme.

  • 4.

    Masala chai

    Suroviny na 4 porce • svitek skořice • 4 rozlomené tobolky kardamomu • 4 hřebíčky • 1 badyán • 2 plátky čerstvého zázvoru • 2 čajové lžičky sypaného černého čaje • 500 ml plnotučného mléka • 4 lžíce medu.

     

    Postup:  V rendlíku přivedeme na středním plameni k varu 500 ml vody s kořením a zázvorem. Vypneme a necháme 15 minut stát. Poté přivedeme znovu k varu a vsypeme čaj. Zase vypneme a necháme 3 – 5 minut louhovat podle toho, jak silný čaj máme rádi. Přecedíme a vmícháme mléko a med podle chuti. Krátce zahřejeme a podáváme.

Dnešní horoskopy