Středa 20. října 2021
Svátek slaví Vendelín, zítra Brigita
Polojasno 19°C

Co s úrodou jablek? Zavařit, usušit, nebo vyrobit víno

/
  • sklizeň jablek
    sklizeň jablek (iStock)
    4. října 2021 ● 06:00

    Poradíme vám, jak je efektivně zpracovat, abyste si na nich mohla pochutnávat až do příští sklizně.

    Jablka jsou slaďoučká, šťavnatá a hlavně zdravá. Můžete je zpracovat různými způsoby, pamatujte ale na to, že při tepelném zpracování nad 40 °C přicházíte o důležité vitaminy a enzymy, kterých je v jablkách opravdu mnoho. Obsahují například provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou, vitaminy C a E. Obsahují více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo, hořčík či draslík. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály. Blahodárná vláknina je obsažena nejvíce ve slupce, proto pokud možno jablka neloupejte.

  • 1.

    Uskladnění ve sklepě

    Jablka, která nezpracujete hned, můžete uskladnit ve sklepě. Špatné kusy, které jsou potlučené a nahnilé, vyřaďte. Ostatní plody naskládejte opatrně do bedýnek s dírami po stranách, aby k nim proudil vzduch. Pravidelně také kontrolujte, jestli nehnijí nebo neplesniví. Ideální teplotou pro dlouhodobé skladování jablek je od 1 do 4 °C, přičemž vlhkost by se měla pohybovat 80–90 %. Pokud máte sklep příliš suchý, můžete na zem umístit nádobku s vodou nebo bednu s navlhčeným mechem.

  • 2.

    Ocet

    POTŘEBUJETE:

    1 kg jablek 2 l vody

     

    PŘÍPRAVA:

    Jablka nastrouhejte a dejte do čtyřlitrové sklenice a přelijte vychladlou převařenou vodou. Hrdlo sklenice překryjte utěrkou a utěsněte gumičkou. Láhev nechte v temnu 10 dní. Každý den promíchejte. Poté přeceďte přes plátno a tekutinu přelijte do vymyté láhve. Zakryjte tkaninou a nechte 3 týdny kvasit v temnu ve spíži. Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.

  • 3.

    Mošt

    Jablka důkladně omyjte a zbavte stopek a jádřinců. Poté je nakrájejte na kostky a odšťavněte v odšťavňovači. Pak šťávu přelijte do čistých zavařovacích sklenic, případně láhví, uzavřete a vložte do zavařovacího hrnce s dírkovanou podložkou. Takto v páře sterilujte asi 15 minut při 80 °C nebo do bodu varu 8 minut. Skladujte v temnu a chladu.

  • 4.

    Sušení

    Křížaly jsou výbornou a zdravou pochoutkou na dlouhé zimní večery. Při sušení se navíc snižuje obsah vody v ovoci a tím se brání množení mikroorganismů. Současně se ale zachovává maximum vitaminů. Nakrájejte jablka na tenké plátky a sušte je ve stínu v teple nebo v troubě (při maximální teplotě 40– 50 °C). Ideální je pak sušička ovoce, kde si přesnou teplotu můžete snadno nastavit.

  • 5.

    Zavařování

    Díky vysokému obsahu pektinu můžete zavařovat jablka samotná nebo spolu s dalšími druhy ovoce. Marmelády a džemy s nimi totiž lépe a rychleji želírují. Pokud jich spolu s citrusy přidáte dostatek, nemusíte dokonce používat kupované přípravky určené k želírování.

  • 6.

    Víno

    POTŘEBUJETE:

    3,7 l jablečného moštu vinné kvasinky (1 balíček) 500 g cukru živnou sůl (půl balíčku)

     

    POSTUP:

    Do pětilitrové láhve nalijte 3,7 l moštu, přisypte cukr, kvasinky a živnou sůl. Láhev přikryjte celofánem a připevněte gumičkou tak, aby vzduch mohl unikat zevnitř. Šťávu nechte několik dnů kvasit. Pak stočte do jiné láhve a doplňte vodou až po hrdlo a uzavřete stejným způsobem. Použít můžete i kvasné uzávěry. Takto připravené víno nechte kvasit ještě několik dnů.

  • 7.

    V bytě

    Pokud nemáte sklep, můžete využít nevytápěnou garáž nebo chodbu domu, případně zasklenou lodžii, kde se udržuje teplota lehce nad nulou. Pamatujte na to, že jablka snadno přejímají pachy z okolí, proto je skladujte samostatně, daleko od brambor, cibule a česneku. Pozor si dávejte i na to, aby nebyla blízko laků a ředidel.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy