Jaký druh dýně vybrat?

Je potřeba, aby zvolená dýně měla kulatý tvar a dobře stála. To většinou neplatí například pro dýni máslovou, která je charakteristická svým hruškovitým tvarem. Výhodou je, když má měkčí dužinu, aby se vám lépe dlabala. A v neposlední řadě jsou na výrobu této podzimní dekorace ideální spíše dýně menšího vzrůstu, aby v nich květiny hezky vynikly. Místo velké tykve obecné proto raději zvolte dýni muškátovou, oblíbenou dýni hokaido nebo dekorativní druhy.

Video
Video se připravuje ...

Markéta Mayerová: Dýně jako váza Tomáš Všetečka

Postup:

1) Dýni vydlabejte a nastříkejt první vrstvu

Autor: www.primalex.cz
• Vedle dýně si připravte lžíci, nůž, rukavice, aranžovací hmotu, která je k dostání v květinářství, květiny a barvu ve spreji s křídovým efektem (my jsme zvolili šedozelený odstín Primalex). 

• Dýni omyjte a osušte. Pak opatrně odřízněte její vršek a semínka i část dužiny vydlabejte.

Křídový sprej před použitím důkladně protřepejte, dokud nebude slyšet volný pohyb kuličky v nádobě. Barvu nanášejte ze vzdálenosti 20–30 cm v ucelených pásech a v tenké vrstvě. Nádobku přitom držte ve svislé poloze.

2. Naneste druhou vrstvu a nechte schnout

Autor: www.primalex.cz
• Druhou vrstvu aplikujte kolmo k předchozímu směru nástřiku tak, aby barva pokrývala rovnoměrně celou dýni.

• Pak dýni nechte 5–10 minut zaschnout.

NÁŠ TIP: Křídové spreje se velmi snadno aplikují, rychle schnou a vytvářejí povrch odolný vůči vnějším povětrnostním vlivům. Jsou vhodné nejen na přírodní povrchy, ale také například na kov, kámen nebo sklo. Pro použití na větší plochy je k dispozici širší tryska, kterou najdete ve víčku každého spreje.

3. Pusťte se do aranžování

Autor: Primalex
• Z aranžovací hmoty část odkrojte tak, aby zaplnila vnitřek dýně. Poté ji vložte do vody, aby celá nasákla. Mokrou hmotu opatrně vložte do dýně a postupně do ní zapichujte květiny.

• Pokud chcete prodloužit životnost dekorace, použijte suchou aranžovací hmotu a umělé nebo sušené květiny. Podle potřeby si můžete délku květin upravit pomocí zahradnických nůžek.

• Hotová a velmi vkusná váza může zdobit třeba sváteční stůl nebo obývací pokoj.

Autor: www.primalex.cz

Originální podzimní dekorace za bezkonkurenční ceny vybírejte na našem Bazaru Blesk.

Nejez váza. Z dýní jde ale vytvořit i spousta dalších nevšedních dekorací, pro inspiraci se podívejte do naší fotogalerie:

Fotogalerie
13 fotografií

Zdroj: Primalex.cz