Autor: Stockfood.com a Profimedia.cz

Avokádová s limetkou
SUROVINY (na 4 porce):
- 2 větší zralá avokáda
- limetková šťáva
- sůl
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 150 g Lučiny
POSTUP:
Avokáda přepůlíme, zbavíme pecek a lžičkou vyndáme dřeň. V misce ji rozmělníme vidličkou a smícháme s drceným česnekem, nadrobno nasekanou chilli papričkou a čerstvým sýrem. Dochutíme limetkovou šťávou a solí.
DOBA PŘÍPRAVY:
15 MINUT

Se sušenými rajčaty a kapary
SUROVINY (na 4 porce):
- 100 g sušených rajčat naložených v oleji
- 3 lžičky malých kaparů
- 150 g žervé
- 150 g pomazánkového másla
- sůl a pepř
POSTUP:
Sušená rajčata nasekáme spolu a kapary najemno a pak je smícháme s pomazánkovým máslem a žervé. Směs dochutíme solí a pepřem.
DOBA PŘÍPRAVY: 10 MINUT

Z uzeného lososa
SUROVINY (na 4 porce):
- 300 g uzeného filetu z lososa bez kůže a kostí
- 100 g Lučiny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 šalotka
- citronová šťáva
- sůl a mletý bílý pepř
POSTUP:
Rybí maso natrháme vidličkou na menší kousky a promícháme s najemno nasekanou šalotkou, čerstvým sýrem, dijonskou hořčicí, olejem, citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Pomazánku necháme 15 minut odležet v chladničce.
DOBA PŘÍPRAVY:
15 MINUT

Krabí s majonézou
SUROVINY (na 4 porce):
- 150 g vařeného krabího masa
- 1 menší šalotka
- 100 g majonézy
- 100 g čerstvého sýra
- citronová šťáva
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Krabí maso rozmělníme v misce vidličkou a pak ho promícháme s najemno nasekanou šalotkou, majonézou a sýrem. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a lehce rozmixujeme.
NÁŠ TIP:
Vyzkoušet můžete i levnější variantu, krabí maso nahraďte krabími tyčinkami nasekanými nadrobno.
DOBA PŘÍPRAVY:
10 MINUT

Z červené řepy
SUROVINY (na 4 porce):
- 300 g oloupané vařené červené řepy
- 100 g čerstvého sýra
- 3 stroužky česneku
- citronová šťáva a cukr podle chuti
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Červenou řepu pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Pak ji promícháme s čerstvým sýrem, drceným česnekem a podle chuti přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promícháme.
STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ:
Pomazánku můžete přizdobit klíčky červené řepy a opraženými slunečnicovými semínky.
DOBA PŘÍPRAVY:
15 MINUT

Pečeme chlebíčkovou veku
Na světlou chlebíčkovou veku si připravíme:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 250 ml teplého mléka
- 120 g rozpuštěného zchladlého másla
- po 1 lžičce cukru a soli.
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a do něj vlijeme trochu oslazeného mléka a rozdrobíme droždí. Necháme stát chvíli v teple, až vzejde kvásek, pak přidáme zbylé suroviny a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí ke stěně mísy. Lehce ho poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple zhruba hodinu kynout. Pak těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na půlky a z každé vyválíme váleček. Přeneseme na plech s pečicím papírem, nožem naznačíme lehce zářezy, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova zhruba 25 minut.
Článek vyšel v prosincovém vydání časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se v něm mimo jiné to, jak si slavnostně prostřít stůl nebo jak na stavbu falešného krbu. Načerpáte ale také spoustu vánoční inspirace. A na návštěvu se podíváte ke slavné herečce Chantal Poullain. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!
