Autor: Stockfood.com a Profimedia.cz

Avokádová s limetkou

SUROVINY (na 4 porce):

  • 2 větší zralá avokáda
  • limetková šťáva
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 150 g Lučiny

POSTUP:

Avokáda přepůlíme, zbavíme pecek a lžičkou vyndáme dřeň. V misce ji rozmělníme vidličkou a smícháme s drceným česnekem, nadrobno nasekanou chilli papričkou a čerstvým sýrem. Dochutíme limetkovou šťávou a solí.

DOBA PŘÍPRAVY:

15 MINUT

 

Autor: Stockfood.com a Profimedia.cz

Se sušenými rajčaty a kapary

SUROVINY (na 4 porce):

  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 3 lžičky malých kaparů
  • 150 g žervé
  • 150 g pomazánkového másla
  • sůl a pepř

POSTUP:

Sušená rajčata nasekáme spolu a kapary najemno a pak je smícháme s pomazánkovým máslem a žervé. Směs dochutíme solí a pepřem.

DOBA PŘÍPRAVY: 10 MINUT

kanapky
Autor: Stockfood.com a Profimedia.cz

Z uzeného lososa

SUROVINY (na 4 porce): 

  • 300 g uzeného filetu z lososa bez kůže a kostí
  • 100 g Lučiny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 šalotka
  • citronová šťáva
  • sůl a mletý bílý pepř

POSTUP: 

Rybí maso natrháme vidličkou na menší kousky a promícháme s najemno nasekanou šalotkou, čerstvým sýrem, dijonskou hořčicí, olejem, citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Pomazánku necháme 15 minut odležet v chladničce.

DOBA PŘÍPRAVY:

15 MINUT

Autor: Stockfood.com a Profimedia.cz

Krabí s majonézou

SUROVINY (na 4 porce):

  • 150 g vařeného krabího masa
  • 1 menší šalotka
  • 100 g majonézy
  • 100 g čerstvého sýra
  • citronová šťáva
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Krabí maso rozmělníme v misce vidličkou a pak ho promícháme s najemno nasekanou šalotkou, majonézou a sýrem. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a lehce rozmixujeme.

NÁŠ TIP:

Vyzkoušet můžete i levnější variantu, krabí maso nahraďte krabími tyčinkami nasekanými nadrobno.

DOBA PŘÍPRAVY:

10 MINUT

Autor: Stockfood.com a Profimedia.cz

Z červené řepy

SUROVINY (na 4 porce):

  • 300 g oloupané vařené červené řepy
  • 100 g čerstvého sýra
  • 3 stroužky česneku
  • citronová šťáva a cukr podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Červenou řepu pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Pak ji promícháme s čerstvým sýrem, drceným česnekem a podle chuti přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promícháme.

STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ:

Pomazánku můžete přizdobit klíčky červené řepy a opraženými slunečnicovými semínky.

DOBA PŘÍPRAVY:

15 MINUT

Autor: iStock.cz

Pečeme chlebíčkovou veku

Na světlou chlebíčkovou veku si připravíme:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostku droždí
  • 250 ml teplého mléka
  • 120 g rozpuštěného zchladlého másla
  • po 1 lžičce cukru a soli.

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a do něj vlijeme trochu oslazeného mléka a rozdrobíme droždí. Necháme stát chvíli v teple, až vzejde kvásek, pak přidáme zbylé suroviny a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí ke stěně mísy. Lehce ho poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple zhruba hodinu kynout. Pak těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na půlky a z každé vyválíme váleček. Přeneseme na plech s pečicím papírem, nožem naznačíme lehce zářezy, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova zhruba 25 minut.

 

Článek vyšel v prosincovém vydání časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se v něm mimo jiné to, jak si slavnostně prostřít stůl nebo jak na stavbu falešného krbu. Načerpáte ale také spoustu vánoční inspirace. A na návštěvu se podíváte ke slavné herečce Chantal Poullain. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

 

Titulní strana časopisu Blesk Hobby 12/2022.
Autor: Czech News Center