Pověra o zlatém prasátku

Zjevit by se mělo každému, kdo se na Štědrý den postí a vydrží nejíst až do sváteční večeře. Půst měl dotyčnému v novém roce zajistit bohatství a hojnost. A proč je prasátko zrovna zlaté? Tato tradice totiž pochází z pohanských dob, kdy se naši předci po celodenním hladovění s chutí pustili do zlatavé vepřové pečeně.

Vstávání od štědrovečerního stolu a další tradice

  • Ke stolu by se mělo usednout až tehdy, když vyjde první hvězda na obloze, a zahájí tak Vánoce.
  • Od stolu se během večeře nevstává. Kdo vstane, příští rok spolu s ostatními u stolu sedět nebude. Podle pověry totiž do roka zemře. Stůl se dokonce dřív omotával řetězem, který měl zajistit soudržnost rodin.
  • Chcete-li všem u stolu zajistit pevné zdraví, položte pod stůl sekeru. Pokud na ni každý před prvním soustem zlehka šlápne bosou nohou, vyvaruje se zdravotních neduhů.
  • Pokud se u štědrovečerního stolu sejde lichý počet členů rodiny, mělo by se prostřít jedno místo navíc. Pro náhodného pocestného nebo jako upomínka na ty, kteří už ke společné tabuli usednout nemohou. Lichý počet stolovníků může přinést neštěstí, nebo dokonce smrt.
  • Chcete-li si pojistit štěstí, dejte si kromě rybí polévky, kapra a salátu kousek okoralého chleba. Díky němu budete mít v dalším roce štěstí.

Jaké vánoční zvyky dodržet na Štědrý den?

Pouštění lodiček z ořechů

Autor: archiv

 

Můžete je pouštět venku i doma ve větší míse naplněné vodou. Každý člen rodiny by si měl vytvořit vlastní lodičku ze skořápky a položit si otázku, na kterou chce znát odpověď. Z pohybu lodičky může pak věštit.

Pokud se lodička nehýbe, nenastanou žádné změny, pokud se potopí, situace se nezlepší, když se točí v kruhu, bude její majitel nerozhodný. Jestliže svíčka hned zhasne, znamená to neupřímnost.

Když se sejde víc lodiček pohromadě, vaše rodina drží pospolu, pokud zůstane jedna uprostřed, potřebuje majitel lodičky ochranu. Jestliže se lodička od ostatních odpojí, rodinu podle tradice její majitel brzy opustí.

Rozkrojení jablka

Autor: shutterstock.com

Častým zvykem je pak i krájení jablka. Pokud si rozkrojíte po štědrovečerní večeři jablko, zjistíte, co vás čeká v dalším roce. Když se vám na jádřinci zobrazí hvězdička, budete zdraví, křížek ale předpovídá pravý opak. Méně známé je louskání ořechů. Čerstvé jádro znamená zdraví, zkažené jádro opak.

Rybí šupiny

Kapr je dozajista nezpochybnitelným symbolem štědrovečerní večeře. Jeho šupiny jsou znakem bohatství. Proto rozhodně nezapomeňte si pár kapřích šupinek vložit do peněženky. Také je ale před večeří můžete schovat pod talíř. Měly by vám v příštím roce přinést peníze.

Lití olova

Autor: Profimedia

Dalším oblíbeným rituálem je lití olova, případně vosku. Kousky olova dejte na lžíci a nechte nad plamenem roztavit. Pak přelijte do vody. Kov rychle tuhne a vytvoří nejrůznější tvary, z nich pak získáváte odpovědi. Rovné čáry znamenají spokojený život, vlnité nejasnosti zmatky, neporušené kruhy představují prosperitu a štěstí, přerušené značí opak, čtverec předpovídá život v harmonii, trojúhelník nečekané štěstí v podnikání, hvězda cestu k duchovnímu poznání, květiny lásku, had pokušení.

Co určitě na Štědrý den nedělat?

  • Vyvarujte se praní a sušení prádla. Říká se totiž, že to do domu přinese smutek a neštěstí. Nezapomeňte taky uklidit sušák s prádlem.
  • V tento den byste také už neměli uklízet a vynášet odpadky, protože byste spolu s nimi vynesli z domu štěstí.
  • Na Štědrý den by se také nemělo psát psaní svému milému či milé, jelikož by to mohlo znamenat rozchod.
  • Neměli byste chodit do hospody, nebo dokonce hrát karty či jiné hazardní hry.
  • Na Štědrý den bychom si od nikoho neměli nic půjčovat, jelikož to přitahuje chudobu.
  • A kdo na Štědrý den nikoho neobdaruje, do roka prý skončí v bídě.