Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem nedaleko Prahy nabízí unikátní pohled do tradic a stylu bydlení z dob našich předků. Jeho historie sahá až do roku 1895, ale objekty, které se v něm nachází, jsou mnohdy mnohem starší. Na ploše 2 hektary najdete na 40 stavení, která vás přenesou do časů, kdy se svítilo svíčkami a spalo pod duchnami.

Fotogalerie
21 fotografií

Co uvidíte?

Tato výprava do minulosti zabaví malé i velké. V areálu naleznete původní školu, výstavu betlémů, 9 chalup, sušárnu na bylinky, holubníky, 4 stodoly, 7 špýcharů, kapličku a můžete si zakoupit i proutěný suvenýr třeba v podobě ozdobičky na stromeček. Uvidíte zvyky, které se dochovaly dodnes, jako jsou sbírání barborek, pečení cukroví nebo mikulášská nadílka, ale i ty, které neznáte.

Tradice

Každá chaloupka má svou dlouhou historii, v některé vám přiblíží tradici pečení perníčků včetně ukázek původních formiček. V jiné zase najdete betlémy nebo černou kuchyni. Zajímavostí je i malinká chaloupka pro chudé, která má roztomile maličké světničky. Musíte se sehnout, abyste mohli vstoupit dovnitř. Když vám ještě pod nohama zakřoupe sníh, garantujeme vám, že se vrátíte domů v dokonalém vánočním naladění!

Skanzen můžete navštívit od úterý do neděle od 9.00 do 16.00 hodin.