Na chaloupku a ostatní doplňky si připravte:

  • 150 g hladké mouky
  • 200 g hladké žitné mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vejce + 1 na potření
  • 80 g hery
  • 80 g medu
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • kůru z 1 citronu
  • 1 lžíci kakaa

Na polevu: 

  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 150 g moučkového cukru

Autor: Stockfood.com
1. Pro konečný úspěch chaloupky je důležitý dobrý start: než začnete péct perník, připravte si šablonu z tvrdého papíru.

 

Autor: Stockfood.com
2. Oba druhy mouky, sodu, cukr, vejce, heru a med prohněťte a ochuťte kořením, kůrou a kakaem.

 

Autor: Stockfood.com
3. Než začnete vykrajovat jednotlivé tvary z vyváleného těsta, dejte těsto do lednice na minimálně dvě hodiny.

 

Autor: Stockfood.com
4. Na jednu chlaloupku vykrájejte 2x střechu, 2x čelní a 2x boční stranu. Perníčky pečte při 180 stupních asi 8 minut.

 

Autor: Stockfood.com
5. Zchladlé dílky slepte polevou: nejprve postavte čelní stranu a následovat budou boky chaloupky.

 

Autor: Stockfood.com
6. Poté nalepte střechu a nechte ji asi hodinu pořádně ztuhnout. Aby domeček nespadl, není dobré spěchat.

 

Autor: Stockfood.com
7. Polevu dejte do sáčku, v rohu ustřihněte dírku a mírným zmáčknutím sáčku polevu nakonec vytlačte.

Dobré rady: 

Pokud budete chtít chaloupku poté sníst, je jednoznačně nejlepší bílková poleva. Ale jestliže ji chcete použít jako dekoraci, velmi dobře bude držet, když ji spojíte lepidlem či tavnou pistolí. 

Náš tip:

Vedle chaloupky si upečte i klasické perníčky ve tvaru stromečků nebo zvířátek. Ozdobte je a přilepte je na podstavec k chaloupce. Když dovnitř chaloupky dáte navíc LED světýlko, vánoční atmosféru budete mít vytvořenou raz dva.

Chystáte se na vánoční pečení? Vše potřebné najdete na našem Bazaru Blesk za skvělé ceny!

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.