Bedly nejsou příliš náročné na vlhko, z lesa si je tak můžete přinést i v době, kdy jiné druhy hub příliš nerostou. Jde o velmi chutné houby, které jsou nejlepší pro přímé zpracování, dají se ale i sušit. Oblíbeným pokrmem v Česku jsou bedly dušené na kmíně a houbové škvarky, ještě nerozvité kloboučky se dají také plnit a zapékat. Nejlepší jsou však obalené a osmažené jako řízek. 

Jak bedly správně obalit?

1. Obalují se jen očištěné kloboučky zbavené nožiček, ty přidejte do smaženice nebo usušte a namelte na houbové koření.

2. Rozevřené klobouky obalujte celé, ty velké můžete překrojit na polovinu nebo čtvrtiny, stejně tak jako ještě uzavřené kloboučky mladých bedel.

3. Zapomeňte ale na těstíčko, to se hodí maximálně na řízky z tvrdých hřibů. Bedlám by zateklo do lupenů a výsledkem by byl vlhký, špatně usmažený řízek. Dejte si proto s obalováním práci a vsaďte na klasický trojobal.

4. Pokud chcete osolit bedly ještě před smažením, obalujte je až těsně před tím, než je budete dávat na pánvičku.  Sůl z potravin vytahuje vlhkost, takže by z hub vytékala šťáva a trojobal by rozmáčela.

5. Osolit můžete přímo houbu, lepší je ale sůl zašlehat přímo do vajíčka na obalování. Do mouky zamíchejte pepř a drcený kmín pro ochucení. Pokud si potřeboujete připomenou celý postup, recept na obalované bedly najdete níže.

Jak zamrazit bedly?

Přinesli jste si z lesa opravdu velkou nadílku a všechny řízky nesníte? Zamražte si je. Na mrazák určitě dejte syrové obalené řízky, které ale nebudou osolené - opět proto, že by z nich sůl vytáhla vlhkost a rozmáčela trojobal. V mrazničce vám polotovar vydrží 3 měsíce.

 

Recept na obalované bedly

Ingredience:

  • čerstvě nasbírané bedly
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • drcený kmín
  • sůl a pepř

Postup:

1. Celé očištěné klobouky, případně jejich části, obalte v okořeněné mouce, rozšlehaném osoleném vajíčku a následně ve strouhance.

2. Smažte ve vysoké vrstvě sádla nebo oleje dozlatova.

3. Osmažené houbové řízky pokládejte na talíř či tác vyložený papírovými ubrousky nebo utěrkami, které odsají přebytečný tuk.

4. Okamžitě servírujte. Řízky z bedel nejlépe chutnají s chlebem, bramborami omaštěnými máslem nebo hedvábnou bramborovou kaší a zeleninovým salátem.