Václavky jsou skutečnou delikatesou, i proto patří k velmi oblíbeným houbám. Výhodou je, že rostou téměř všude a sbírat se dají od září obvykle až do konce listopadu, kdy je spálí mráz. Najdete je na odumřelých kmenech stromů nebo pařezech, objevují se ale i na živých stromech. Rostou ve velkých trsech a s jinou houbou si je spletete jen těžko. Václavky skvěle chutnají naložené nakyselo, nepřekonatelný je také guláš z nich připravený. A právě na ten vám přinášíme recept.

Recept na guláš z václavek

Ještě než se pustíte do díla, mějte na paměti jednu věc. Václavky patří mezi houby, které jsou zasyrova mírně jedovaté, a je proto nutné je tepelně upravovat alespoň po dobu 20 minut. Jinak riskujete žaludeční problémy. Po dostatečném povaření vám samozřejmě nic nehrozí.

Ingredience (na 4 porce):

  • 600 g václavek – pouze hlavičky
  • vývar
  • sádlo (případně olej)
  • 2 větší cibule
  • 100 g uzeného špeku
  • 3 stroužky česneku
  • malá plechovka rajčatového protlaku
  • sladká červená paprika
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • nastrouhaný tvrdý chléb

Postup:

1. Slaninu nakrájejte na malé kostičky, na sádle ji opražte a přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, kterou nechte osmahnout do zlatavé až téměř hnědé barvy. Nenechte ji ale spálit, zhořkla by! Nakonec přidejte ještě drcený česnek.

2. Opraženou cibulku se slaninou poprašte mletou červenou paprikou, přidejte drcený kmín a nechte krátce zasmahnout.

3. Přidejte rajčatový protlak a znovu krátce zasmahněte.

4. Základ zalijte vývarem a přidejte očištěné a opláchnuté václavky. Menší kloboučky nechte v celku, větší překrojte na polovinu. Za občasného míchání duste asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem.

5. Nakonec guláš zahustěte nastrouhaným tvrdým chlebem. Pokud ho nemáte, použijte hladkou mouku, případně granulovanou jíšku. Provařte ještě asi 10 minut do požadované hustoty.

6. Hotový guláš můžete zjemnit smetanou, někdo dává přednost té zakysané, jiný raději sáhne po šlehačce.

7. Václavkový guláš nejlépe chutná s čerstvým pečivem, vynikající je ale i s knedlíkem nebo těstovinami.