Když Lenka neplánovaně otěhotněla, pochopila spolu s manželem Liborem, že jim jejich současné bydlení v pohodlném, ale pro rodinu malém bytě do budoucna stačit nebude. Začali se proto poohlížet po něčem novém a větším.

„Hledala jsem docela intenzivně, ale pořád to nebylo ono. Vždycky se mi něco zalíbilo, ale pak mi Libor spočítal, kolik by stála rekonstrukce, a nebylo z toho nic,“ vzpomíná Lenka. Až jednou… „Narazila jsem v nabídkách realitních kanceláří na domek v Praze 6, který byl na pěkném místě a za velmi slušnou cenu. A na fotkách vypadal super,“ líčí.

I když se Lenka narodila ve znamení Raka, říká o sobě, že je v mnoha ohledech spíš jako Střelec. Rozhodla se tedy v duchu tohoto znamení opravdu impulzivně, a aniž by dům ve skutečnosti viděla, složila za něj rovnou zálohu. „Doma jsem oznámila, že jsem ten den koupila chleba, vajíčka, mléko a barák,“ směje se.

„Libor byl na mrtvici, ale snažil se být shovívavý, protože jsem byla těhotná.“ Manželé vyrazili na prvotní ohledání své nové nemovitosti a nestačili se divit. Dům v reálu totiž vypadal o dost jinak než na fotkách. Původní majitel své bydlení rozšířil svérázným způsobem, a to tak, že na starou přízemní stavbu posadil montovanou chatku modelu Nataša.

Bylo jasné, že dolů bude muset jít úplně všechno včetně Nataši. „Naštěstí máme kamarádku architektku, která Libora uklidnila, že to nakonec drahé nebude,“ líčí anabázi Lenka. Architektka Markéta Poláčková vymyslela praktickou a ekonomickou dřevostavbu a do týdne připravila vizualizace, které manželům okamžitě padly do oka. „Do návrhu jsme se zamilovali vlastně hned a vůbec nic jsme nepotřebovali měnit,“ říká moderátorka.

Po zbourání původní stavby zůstaly jen základová deska a obvodové zdi a místo dostalo přezdívku „římské trosky“. Hrubá dřevostavba pak byla smontována za jediný víkend. Do dvoupatrového domu se nakonec vešel i byt Lenčiny maminky a garsonku tu měl také dnes už dospělý syn, který se však záhy odstěhoval. Přízemí zabydlely obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, spíž, koupelna a toaleta. S pracovnami to mají manželé různě: Libor si jako svou kancelář zařídil menší místnost, Lence stačí pohovka, deka a počítač. Ložnice, pokoj dcery a pokoj pro hosty jsou pak v horním patře.

Od architektky chtěla Lenka s Liborem jen pár pro ně důležitých věcí: v obývacím pokoji rozdělit podlahu do dvou výškových úrovní a k jihozápadu velké prosklené plochy. Toto řešení si dnes pochvalují. Okna totiž zachytí ze slunce tolik tepla, že i v zimě vypíná topení. „Jsem z těch oken nadšená, potřebuji totiž hodně světla. A i večer to tu svítí jako v kosmické lodi,“ komentuje Lenka, která si vedle minimalistického stylu přála zajímavé nasvícení.

Zařízení a některé z doplňků se Lenka ve svém domě rozhodla vytvořit sama. Třeba korálkové závěsy či obraz nad stolem, k němuž pořídila originální židle, které ke starým kusům po babičce dokoupila na Aukru a které nechala repasovat a nastříkat načerveno.

„Co se týká luxusu, dovolila jsem si jen dvě drahé věci. Vždycky jsem toužila po věhlasném lustru Mercury a po velké americké lednici. A Libor si přál velkou televizi,“ přiznává Lenka ve svém dnes už kompletně zařízeném a zabydleném domě. Jen ještě nedávno se manželé rozhodli pořídit si novou kuchyň, tentokrát víc „profi“. A protože se dispozice té původní linky do L, kterou Lenka navrhla kresbou na čtverečkovaný papír, osvědčila, zůstali u ní.

„Držím se zásady nezabudovávat a neschovávat, takže jsem znovu vybrala volně stojící spotřebiče,“ říká Lenka. Moderní materiály posunuly kuchyň o úroveň výš. Nový sádrokartonový podhled zvýraznily LED pásky. Stávající polopříčka vymezující prostor na vaření dostala jiný obklad a kamenné pásky nahradily skleněné desky.

Do konceptu výborně zapadl tvrzený kámen TechniStone, z něhož je vyrobena subtilní, ale velmi odolná pracovní deska beze spár. Manželům se líbil šedý odstín a dekor Noble Desiree Grey věrně připomínající mramor. „Ráda na lince sedávám. Vidím na vedlejší dům, kde bydlí moje sestra. Když se naskytla příležitost, přemluvila jsem ji, aby ho koupila. Jsem taková kvočna, musím prostě mít rodinu pohromadě,“ uzavírá spokojeně.

Fotogalerie
31 fotografií

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak bydlí Jitka Boho

Video
Video se připravuje ...

 Videohub

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Bydlení, titulka
Autor: red

Podívejte se na video, jak za malé finance udělat krásný domov: