Když peklo v Dolních Marklovicích, místní části Petrovic, vypuklo, doma nikdo nebyl. „Byli jsme s manželkou v šoku. Za 20 minut bylo po všem. Co neshořelo, poničila voda. Mráz s vodou působí druhotné škody, které předem neodhadneme,“ líčil Libor.

„Musím ocenit přístup pojišťovny, která s námi jedná s neskutečně profesionálním přistupem. Je možné, rekonstrukce domu by byla ekonomicky nerentabilní a dům bude muset jít k zemi, ale konečné rozhodnutí musí říct stavaři a pojišťovna,“ vylíčil.

Pach nikdy nezmizí

Rodina se celé dny probírala troskami, aby zachránila, co se dá. „Moc nezbylo. Asi pět až deset procent věcí. Ani oblečení, které žena vyprala, nejde použít. Pach je stále cítit. Hasiči nám to říkali, ale člověk se snaží minimalizovat škody a snaží se aspoň něco zachránit,“ krčí rameny Libor Dobrý.

Video
Video se připravuje ...

V Dolních Marklovicích na Karvinsku shořel dům. HZS Moravskoslezského kraje

„Ale nejde o věci. Jde o pocit domova, vzpomínky. Tady všude visely obrázky, fotky,“ hlesl majitel, když stál ve zničeném pokoji dcery.

Manželka nemluví

Žena Libora Dobrého se po požáru uzavřela do svého nitra. „Skoro nepromluvila. Já si zas zakázal brečet. Strhla se ale velká vlna pomoci. Sousedé nás zvali na oběd, někdo nám dal do schránky tisícovku, zastavili tu Poláci, zda něco nepotřebujeme,“ popsal vlnu solidarity. „Všem moc děkujeme, přijímáme vše s pokorou,“ dodal.

Zaměstnanci firmy, ve které pracuje manželka Hana, se snaží zmírnit následky rodinné tragédie sbírkou ZDE

Tři kontejnery odpadu

Požár zasáhl dům 17. ledna odpoledne. Čtyři jednotky hasičů s ohněm bojovaly dvě hodiny, čtyři hodiny se dohašovalo. Majitelům pomáhal na místě intervent. Příčina se šetří. Další dny se uklízely trosky, velkou pomocí rodině byla víkendová „brigáda“ místních.

„Byli skvělí. Přijeli farníci, dobrovolní hasiči a další lidé z komunity. Odvezly se tři kontejnery,“ popsal majitel Libor Dobrý.

Přesná škoda zatím nebyla vyčíslena, rodina Dobrých zatím neví, zda ji pokryje pojistka. První odhady hasičů jsou tři miliony, ale skutečná celková škoda nejspíše přesáhne částku osm milionu korun.

Fotogalerie
11 fotografií