Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Noční útok Izraele na Írán. Exploze u vojenské základny, odkloněné lety. Přijde odveta?

V centrální části Íránu se ozvaly exploze. Šlo o odvetu za íránský útok na Izrael?
V centrální části Íránu se ozvaly exploze. Šlo o odvetu za íránský útok na Izrael?  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
19. dubna 2024
12:40
Autor: ČTK, lig, mav - 
19. dubna 2024
05:47

Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila. Naopak o škodách po izraelském úderu na své území hovoří Sýrie. Írán nechystá bezprostřední odvetu za noční incident, zahraniční původ útoku se nepotvrdil, mluví se spíše o infiltraci, řekl Reuters íránský činitel.

Žádné zprávy o škodách zatím nejsou. Íránští představitelé podle agentury Reuters uvedli, že situace je normální, k Íránu nebyly vyslány žádné střely. Četná jaderná zařízení v zemi (hodně jich je právě v provincii Isfahán) jsou podle zdrojů íránských médií v bezpečí.

Tři výbuchy se ozvaly severozápadně od města Isfahán, metropole stejnojmenné provincie ležící zhruba 340 kilometrů jižně od Teheránu, uvedla íránská polooficiální agentura Fars. Nedaleko tohoto místa se podle ní nachází vojenská základna. Fars později uvedla, že nad Isfahánem byly okolo 2:30 SELČ pozorovány tři drony, které ve vzduchu sestřelila protivzdušná obrana. 

Jeden z vysoce postavených íránských velitelů podle Reuters uvedl, že „hluk“ nad Isfahánem způsobila protivzdušná obrana, která se zaměřila na „jeden podezřelý objekt“.

Podle deníku New York Times, který se odvolává na informace od dvojice izraelských a trojice íránských činitelů, šlo o útok malými drony, které možná startovaly z území Íránu.

Další skupina malých dronů byla podle íránských činitelů sestřelena v oblasti města Tabríz na severozápadě země, v provincii východní Ázerbájdžán.

O izraelském útoku na Írán v noci na dnešek hovořili nejmenovaní američtí činitelé, uvedly agentura Reuters či stanice CNN a ABC News. Detaily nesdělili, CNN však napsala, že cílem nebyla jaderná zařízení. Televize Fox News s odvoláním na vojenský zdroj sdělila, že šlo o „omezený útok“, na němž se nepodílely USA, i když o něm byly dopředu informovány.

„Zahraniční zdroj incidentu nebyl potvrzen. Žádný útok zvenčí, diskuse se přiklání spíše k infiltraci než k útoku,“ uvedl.pro agenturu Reuters vysoce postavený íránský činitel. Proto se zatím nechystá odvetný úder.

Oficiálně Izrael mlčí, jak mívá ve zvyku v takových situacích. Jistý jeho představitel ovšem anonymně pro Washington Post odpovědnost potvrdil. Jde prý o reakci na sobotní íránský útok a o signál pro Teherán, že Izrael má kapacity udeřit v nitru Íránu.

Úder v Sýrii

Že nebude následovat další íránský úder na Izrael, uvedl i důvěrný zdroj CNN z jedné z blízkovýchodních rozvědek. Přímé údery mezi těmito dvěma státy už podle něj skončily.

Pokračovat však může letitá praxe - ostřelování Izraele z území sousedních zemí nestátními skupinami napojenými na Írán a izraelské údery na ně. „Přibližně ve 2:55 dnes izraelský nepřítel zahájil agresi raketami,“ uvedla syrská agentura SANA. Izrael se zaměřil na „objekty protivzdušné obrany Sýrie v jižní oblasti. Agrese vedla k materiálním ztrátám.“

Na Blízkém východě se ještě více vyostřila napjatá situace poté, co Írán minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael. Na židovský stát vyslal na 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci jich 99 procent zlikvidovali, škody vznikly minimální.

Írán dnes pozastavil lety do Teheránu, Isfahánu či Šírázu a dalších měst na západě, severozápadě a jihozápadě země, píše CNN. Nejméně osm letů bylo podle serveru FlightRadar24 odkloněno mimo íránský vzdušný prostor. Protivzdušnou obranu Írán aktivoval v několika provinciích.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Petr Dyk ( 20. dubna 2024 12:57 )

RASPUTIN, podle tebe a tobě podobných se zřejmě i Hitler a jeho nacističtí dobytkové pouze bránili židovské agresi. Přihlaš se co nejdřív u Chocholouška, třeba ti ještě lze pomoci. I když jak vyplývá ze všech tvých kydů, to asi nepůjde.

Ludmila Micikova ( 19. dubna 2024 14:07 )

Je to podivná hra se světovou veřejnosti. Veto v OSN a vzápětí útok, nesrozumitelne jednání.

emil stika ( 19. dubna 2024 09:56 )

židovský agresor si záminku k ovládnutí světa najde.

RASPUTIN ( 19. dubna 2024 06:56 )

Židovská národ opět agresorem. 😕

Zobrazit celou diskusi