Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Petr Pavel pro CNN: Vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Autor: for, eis - 
18. dubna 2024
22:33

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle Pavla Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA jsou stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

„Iniciativa k nákupu munice pro Ukrajinu vznikla proto, že jsme si uvědomili, že Česko a další země nemají dostatek vlastních zdrojů, které by mohly Ukrajině poskytnout. Začali jsme tedy hledat jinde, kdekoliv by toto vybavení a střelivo bylo k dispozici,“ uvedl na začátku rozhovoru Petr Pavel, co vlastně Česko vedlo k tomu, že s iniciativou začalo. Což je ostatně věc, kterou říká společně s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) od počátku. 

Podle české hlavy státy je ze zahraničních zdrojů možné získat milion kusů munice, zatím je zakoupeno 300 tisíc a o dalším nákupu se jedná. „Samozřejmě to nějakou dobu trvá,“ podotkl s tím, že se musí jednat i se všemi partnery. 

Ochrana před Ruskem

Pavel odmítl blíže specifikovat, s kým se o nákupu munice jedná. „Pokud identifikujete munici v zemi, která si nepřeje být známá ze zcela zřejmých důvodů s ohledem na jejich vztahy k Rusku, je takové jednání poměrně důvěrné,“ řekl pro CNN. 

Připomeňme, že se k tématu nákupu munice vyjadřoval i premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Zažertoval, že ale rozhodně nenakupujeme od Severní Koreje. 

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Prosba Kongresu

Moderátorka se zeptala českého prezidenta, jak se dívá na sobotní jednání amerického Kongresu, kde se bude schvalovat zákon o pomoci Ukrajině. Pavel doufá, že se pomoc schválí, a to i proto, že USA má stále lví podíl na pomoci tomuto státu. „Evropské národy přebírají více odpovědnosti, ale Spojené státy se na podpoře Ukrajiny podílejí nejméně z 50 procent. Všichni proto spoléháme na správné rozhodnutí amerických zákonodárců.“

Podle Pavla bylo velmi úspěšné i jednání českého premiéra Petra Fialy (ODS) s americkým prezidentem Joe Bidenem při jeho návštěvě Bílého domu. Nebyl sice podle něj vysloven slib, protože to ani nejde, ale vnímá celé jednání jako úspěch. 

Pavel: Číně válka vyhovuje

„Ukrajina je stejně důležitá pro Evropu, Spojené státy i pro zbytek světa. Nejde jen o obranu suverénní země a jejího území, ale o principy, které mají pro USA stejný význam jako pro nás. Pokud ruská agrese uspěje, nebude mít transatlantická aliance důvěru. Mluvíme o ochraně hodnot, ale musíme pro to dělat dost,“ řekl také prezident Pavel.

Válka Ukrajině je podle Pavla pro Čínu učebnicí. „Čína čeká na reakce Západu. Čím déle bude válka na Ukrajině trvat, tím větší vliv získá. Rusko se na ní totiž stává stále více závislé, a to Číně vyhovuje,“ uvedl Pavel. To je podle něj důvod, proč Čína nemá zájem, aby rusko-ukrajinský konflikt brzy skončil.

Ruská propaganda má vliv i na americké kongresmany v souvislosti se schvalováním balíčku pomoci Ukrajině, zmínila v rozhovru s Pavlem novinářka Christiane Amanpourová. Podle Pavla ale není rozdíl mezi Sovětským svazem, jak jeho vliv v době totality zažilo Československo, a současným Ruskem.

„Ruský prezident již mnohokrát naznačil, že kdo má moc, může si dělat, co chce. Proto se chci zasazovat o udržení řádu založeného na jasnostech a respektu k Chartě Organizace spojených národů,“ uzavřel téma k ukrajinské pomoci český prezident. 

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

JaNat ( 19. dubna 2024 17:06 )

Chceš ji darovat Pavlovi k svátku? 🙈

jajas ( 19. dubna 2024 15:43 )

No tak pokud USA vyzývá generál Pepa z česka, pak by ho USA měly poslechnout, ne? Copak tam neví, jak je teď česko důležité? 😨

Uživatel_5811138 ( 19. dubna 2024 11:19 )

http­s://va­sevec­.par­lamen­tnilis­ty.cz­/zelen­skyj-koupil-sidlo-od-krale-karla-iii

roxin ( 19. dubna 2024 11:11 )

A proč ti to vadí? Že ti konkuruje a tobě se to nelíbí??? Pokus se aspoň jednou napsat něco k věci a KDYŽ TO NEUMÍŠ TAK NECHEJ ASPOŃ DISKUTUJÍCÍ ABY PSALI SVÉ NÁZORY!!! 👎

Klarka Klarka ( 19. dubna 2024 11:08 )

Jste absolvovala v Open Gate? Nebo v Mense? Vopice? Snad opice, neboť protetické "v" se v psaném projevu nepoužívá! Vymytá, pravděpodobně ztratilo svého původního významu
Opice umytá...nevím? Mainstream, jedná se o novotvar, vznikl z anglického jazyka, jistě existuje české znění. Když si dáte "DATE, meeting nebo see U" víte, co bude obsahem? Existují různé druhy překladů.
So, see U Aligator 🙄🤔😁😬

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa