Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Co Fiala dostal od Bidena a co prezidentovi USA sám věnoval? Tajemství dárků v Bílém domě

Aktualizováno -
16. dubna 2024
18:49
Autor: man, Mii, vja - 
15. dubna 2024
16:45

Jak bývá zvykem při setkáních takto vysoce postavených politiků, premiér Petr Fiala (ODS) do USA nepřiletěl s prázdnou. Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se rozhodl věnovat obraz odkazující na dva významné Čechy – Václava Havla a Madeleine Albrightovou. Tento dárek doplnila skleněná kropenka, což je nádoba na svěcenou vodu, kterou vytvořila česká studentka. A co dal Biden Fialovi?

Fiala do Bílého domu přivezl zarámovanou fotografii prvního českého prezidenta Václava Havla s bývalou ministryní zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightovou od Havlova dvorního fotografa Oldřicha Škáchy. Snímek byl pořízen během její návštěvy Prahy v říjnu roku 2003.

Premiér také americkému prezidentovi předal skleněnou kropenku v odstínu světle modré barvy studentky UMPRUM Anny Martinkové z ateliéru Ronyho Plesla, která vznikla v každé barvě pouze v limitovaném počtu jednoho kusu. Tento umělecký kus má připomínat krásu a důstojnost staveb barokní gotiky i vzdávat hold genialitě Santiniho, českého barokního architekta italského původu.

Kropenka se stala součástí stálé sbírky v Glasmuseum Lette v Německu a získala ocenění Národní ceny za studentský design 2023 v kategorii Dobrý design.

O dárcích pro Bidena promluvil po návštěvě sídla CIA v USA i sám Fiala. „Vezu panu prezidentovi Bidenovi české sklo, umělecký produkt,“ uvedl premiér a potvrdil, že sklo vytvořila studentka UMPRUM. „Takže se tu pojí ta nejlepší tradice české skla s jakousi budoucností, kterou představují naši mladí lidé,“ míní premiér.

Druhý dárek – fotografii Václava Havla s Madeleine Albrightovou pak nazval „osobnějším darem“, protože bývalou ministryni zahraničí USA Biden dobře osobně znal.

Od amerického prezidenta Fiala dostal také dárek. Biden se rozhodl obdarovat jej stolními hodinami značky Chelsea vyrobenými v USA. Podle stránek výrobce se jedná o jednu z nejstarších stále fungujících firem vyrábějících hodiny v USA.

Video  Fiala po návštěvě sídla CIA: Je to ocenění spolupráce  - Blesk: Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Druhá fotografie s Havlem

Fiala se chystá předat dárek také Kongresu, kam rovněž zamíří. Zde opět předá zarámovanou fotografii Václava Havla, avšak s jiným momentem - fotografie zachycuje Havla během dnes již legendárního projevu před oběma komorami amerického Kongresu v únoru 1990.

Předseda vlády do USA dorazil v noci na pondělí našeho času, jednání s Bidenem proběhlo v pondělí ve 21:00. Kongres navštíví v úterý, jednat bude s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a s dalšími představiteli. Také uctí památku Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka, kdy Havel má bustu v Kongresu a Masaryk sochu v diplomatické čtvrti.

9:00
16. 4. 2024

Děkujeme Vám za sledování přijetí Petra Fialy v Bílém domě online na Blesk.cz. S ohledem na časový posun ve Washingtonu budeme dnes v podvečer sledovat další dění kolem závěru Fialovy návštěvy v USA již v běžném zpravodajství.

Již  ve 14:00 však poběží na Blesk.cz ze studia Blesku přímý přenos rozhovoru s velvyslancem v USA Miloslavem Staškem, se kterým moderátorka Pavlína Horáková probere zákulisí Fialova přijetí v Bílém domě.

Přejeme hezký den.

8:30
16. 4. 2024
!

Jaký je časový harmonogram druhého dne návštěvy Petra Fialy v USA?

  • 18:10 SELČ vystoupení Fialy v Hudsonově institutu
  • 19:40 SELČ jednání v Kongresu USA.
  • Po ceremoniálu u sochy Tomáše Garrigua Masaryka ukončí premiér návštěvu USA večeří s investory a kolem 23:00 místního času (středa kolem 05:00 SELČ)
  • Poté Fiala zamíří rovnou na mimořádný summit EU v Bruselu.
7:45
16. 4. 2024

Petr Fiala (ODS) po politickém programu vyrazil ve Washingtonu za sportem - do hlediště zápasu NHL Washington Capitals vs. Boston Bruins, který skončil výhrou domácích 2:0. Střelecky naprázdno tak vyšla i česká dvojice v prvním útoku Bostonu Pastrňák - Zacha.

Zobrazit celý online

jajas ( 17. dubna 2024 08:33 )

.....klasika.... 👎

Petr Říha ( 17. dubna 2024 03:24 )

České sklárny krachují, končí s výrobou kvůli této vládě a on mu přiveze české sklo od nějaké studentky

doktormediciny ( 16. dubna 2024 20:25 )

To on pan Drevojan ty okurky/ jejich nakladani/ pre***l Turecku....Nemate spatne informace 👍 😨

Skrhola ( 16. dubna 2024 19:50 )

Jako dar přivezl Fiala 120 volů a 500 hřiven🐄🪙🤣

Uživatel_5639498 ( 16. dubna 2024 19:21 )

Podle vás by byl lepší Putin? A ujišťuji vás , že v žádném případě nejsem volič pětikoalice! 😋😛😆

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa