Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Top momenty Fialovy návštěvy USA: Překvapení u Bidena, návštěva CIA, vzpomínka na Havla a večeře s byznysmeny

  • Autor: Tomáš Belica,amb - 
    17. 4. 2024
    07:03

    Setkání s Joem Bidenem v Bílém domě, vážné hovory na téma Ukrajiny a Izraele. Přípitek s dcerou Milady Horákové na české ambasádě ve Washingtonu a předání ocenění. Návštěva sídla amerických tajných služeb v CIA i hokeje, kde sledoval hořkou prohru. Co všechno stihl český premiér Petr Fiala (ODS) během návštěvy USA? 

  • 1.Premiér v sídle CIA

    Fiala odletěl do USA už v neděli, doprovodil ho bezpečnostní poradce Tomáš Pojar. Do Washingtonu odletěli i tři šéfové českých tajných služeb – Michal Koudelka (BIS), Vladimír Posolda (Úřad pro zahraniční styky) a Jan Beroun (Vojenské zpravodajství).

    Premiér totiž na úvod washingtonského programu vyrazil na jednání s ředitelem CIA Williamem J. Burnsem, se kterým hovořili o bezpečnostní situaci ve světě. Schůzky se účastnili i zmínění šéfové českých tajných služeb. Na snímku je Fiala s Pojarem na cestě do USA. 

    Video  Fiala v sídle CIA: Tajné jednání s ředitelem Burnsem  - Úřad vlády ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Nečekané zpoždění a déšť

    Než Fiala opustil hotel, schůzka s Bidenem začala nabírat zpoždění. Nejdřív šlo o patnáct minut, pak o půl hodinu. Původně se měli politici setkat v devět hodin, americký prezident nakonec Fialu přivítal v půl desáté českého času. Jak při vjezdu do Bílého domu, tak při odjezdu Fiala novinářům mával. Níže mohou čtenáři vidět prostory hotelu, ve kterém byl premiér ubytovaný. 

    Hotel, kde je ve Washingtonu ubytovaný premiér Petr Fiala (15.4.2024) Hotel, kde je ve Washingtonu ubytovaný premiér Petr Fiala (15.4.2024) | Blesk: Maxmilián Nový

  • 3.Hovořili déle, než se čekalo

    „Bylo to jednání velmi přátelské. Prezident Biden opakovaně ocenil roli České republiky v současném světě, naše vzájemné vztahy a velmi pozitivně se vyjadřoval o České republice,“ uvedl po víc než hodinovém setkání s nejmocnějším mužem planety v Bílém domě Fiala.

    Dodal, že ho překvapilo, jak hezky Biden o Česku mluvil. Oba muži spolu navíc strávili víc času, než bylo plánováno. Zavzpomínali i na exministryni zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightovou a připomněli si výročí 25 let od vstupu Česka do NATO.

    Petr Fiala s Joem Bidenem, 15.4. 2024. Petr Fiala s Joem Bidenem, 15.4. 2024. | Blesk:Jakub Poláček

  • 4.Kopal i za Ukrajinu

    Kromě vztahů mezi oběma zeměmi řeč samozřejmě přišla i na podporu Ukrajiny. „Jak Evropa, tak Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině, protože nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila svůj úspěch,“ řekl Fiala. Na úvod rozhovoru s Bidenem vzpomínal i na to, jak v roce 1968 jako malý chlapec viděl v ulicích tanky. „Nechci to vidět znovu,“ řekl.

    Video  Fiala po jednání s Bidenem.  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 5.Předání darů

    Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se rozhodl věnovat obraz odkazující na dva významné Čechy – Václava Havla a Madeleine Albrightovou. Tento dárek doplnila skleněná kropenka od studentky UMPRUM Anny Martinkové.

    „Takže se tu pojí ta nejlepší tradice českého skla s jakousi budoucností, kterou představují naši mladí lidé,“ míní premiér. Fiala od Bidena protokolární cestou dostal speciální hodiny s pražským a americkým časem.

    Dar pro prezidenta USA Joea Bidena od premiéra Petra Fialy (ODS): Skleněná kropenka od studentky UMPRUM Anny Martinkové. Dar pro prezidenta USA Joea Bidena od premiéra Petra Fialy (ODS): Skleněná kropenka od studentky UMPRUM Anny Martinkové. | annamartinkova.com

  • 6.Metál dceři Horákové

    Během pondělka došlo i na raut na půdě českého velvyslanectví, jehož se zúčastnili krajané. Sklenkou šumivého vína si Fiala přiťukl s Janou Kánskou (91), dcerou komunisty popravené političky Milady Horákové (1901 – 1950). „Po tom těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, nezanevřela jste na něj,“ řekl Kánské Fiala a české rodačce trvale žijící v USA pak udělil medaili Karla Kramáře.

    Ta jej pak nabádala, aby Česko konečně zavedlo korespondenční volbu. „Je to nutnost nejen politická, ale i sociální, protože když je někdo český občan a je na zkušené v cizí zemi, má právo se vyjádřit,“ prohlásila Kánská. Koresponeční volba je v Česku výbušné téma. Samotná ODS její zavedení dříve odmítala, teď je spíše pro.

    Premiér Petr Fiala uděluje dceři Milady Horákové medaili Karla Kramáře (16.4.2024) Premiér Petr Fiala uděluje dceři Milady Horákové medaili Karla Kramáře (16.4.2024) | Blesk:Jakub Poláček

  • 7.Svědkem prohry

    Pondělní program zakončil návštěvou hokejového zápasu mezi Washington Capitals a Boston Bruins, za které hraje česká hvězda David Pastrňák (27). „Přišel se podívat na dobrý hokej a přeje českým hráčům,“ řekl Blesku Václav Smolka, šéf Fialova tiskového oddělení. Nakonec ale Fiala sledoval prohru, domácí »vyklepli« Bruins 2:0.

    Petr Fiala vyrazil v USA na hokej, viděl zápas Washingtonu Capitals s Bostonem Bruins (16.4.2024) Petr Fiala vyrazil v USA na hokej, viděl zápas Washingtonu Capitals s Bostonem Bruins (16.4.2024) | Facebook - P. Fiala

  • 8.Jednání v Kongresu

     Po úterních jednáních v americkém Kongresu mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci Ukrajině. Schůzky hodnotí jako přátelské a otevřené. Kongresmani podle Fialy oceňovali roli Česka v pomoci Ukrajině, ale i českou iniciativu na shánění munice pro zemi napadenou Ruskem.

    Fiala se sešel se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu. „Setkal jsem se prakticky se všemi důležitými lidmi, všechna jednání byla velmi přátelská a otevřená,“ konstatoval premiér.

    Balík pomoci v únoru podpořil Senát, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej dosud odmítalo předložit k hlasování. Návrh kromě financí pro jiné spojence zahrnuje také více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) pro Ukrajinu. „Po všech těch jednáních mohu říct, že jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině,“ řekl Fiala.

    Sněmovna reprezentantů by podle Johnsona měla projednat balíky pomoci tento týden jako samostatné zákony. Podle Fialy nezáleží na procesu, ale výsledku. „Zvažují se různé strategie, jak celkového schválení dosáhnout, rozdělení může být jedna z cest,“ podotkl.

    Američtí představitelé podle Fialy oceňovali Česko i jeho roli v pomoci Ukrajině včetně iniciativy, která se soustředí na shánění dělostřelecké munice. „Bylo to potěšující,“ dodal. Ohledně klíčových otázek nepozoroval rozdíly mezi republikány a demokraty, byť chápe, že vnitropoliticky jsou v odlišné pozici.

    Fiala v Kongresu mluvil i o jaderné energetice či dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG). „Jde nám velmi o to, aby Amerika dlouhodobě neomezila svoje dodávky LNG do Evropy. Je to pro ČR důležité, abychom byli dál energeticky nezávislí na Rusku a měli dostatek levného plynu v Evropě k dispozici,“ vysvětlil. Schůzky se týkaly i hospodářské spolupráce.

    V úterý premiér vystoupil v Hudsonském institutu a pak dorazil do budovy Kapitolu, kde uctil památku Václava Havla. U Havlovy busty předal stříbrné pamětní mince kongresmanům Lloydu Doggettovi a Mariovi Díaz-Balartovi, kteří společně vedou neformální skupinu přátel Česka.  
    Uctil rovněž  památku Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál, při kterém zazněly česká a americká hymna, se odehrál u sochy prvního československého prezidenta v diplomatické čtvrti. Fiala se také potkal s dcerou Madeleine Albrightové.

    Závěrečný den návštěvy Petra Fialy v USA Závěrečný den návštěvy Petra Fialy v USA | Blesk:Jakub Poláček

    Fiala při návštěvě v americkém Kongresu uctil Havlovu památku. (17. 4. 2024) Fiala při návštěvě v americkém Kongresu uctil Havlovu památku. (17. 4. 2024) | Blesk:Jakub Poláček

     

  • 9.Večeře s byznysmeny

    Kromě jednání s americkými zákonodárci povečeřel Petr Fiala v závěrečný den své návštěvy Spojených států také s byznysmeny. Podle úřadu vlády se s Fialou i americkými partnery setkali zástupci firem PPF, Czechoslovak Group, Colt CZ, Sev.en, KKCG a Globsec US. Přítomen byl rovněž místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

    „Je tady shodou okolností na zasedání MMF, proto byl jako místopředseda Sněmovny pozván,” řekl Blesku Václav Smolka z odboru komunikace Úřadu vlády.

    Večeře s byznysmeny na závěr návštěvy Petra Fialy v USA Večeře s byznysmeny na závěr návštěvy Petra Fialy v USA | Blesk, Maxmilián Nový

     

  • 10.Z Bílého domu do Bruselu

    Ze Spojených států Fiala zamíří do Bruselu. To glosoval vtípkem o tom, že tam nezůstane natrvalo. Objevily se totiž spekulace, že by mohl nahradit Charlese Michela v čele Evropské rady, což sám Fiala popírá. „Z Washingtonu letím potom do Bruselu na jednání Evropské rady, ano, Evropské rady. Ale prosím vás, já se vrátím,“ pobavil Fiala minulý víkend účastníky kongresu ODS v Ostravě.

    Český premiér Petr Fiala (ODS) na cestě do USA během mezipřistání na Islandu (14.4.2024) Český premiér Petr Fiala (ODS) na cestě do USA během mezipřistání na Islandu (14.4.2024) | Blesk:Jakub Poláček

     

krapotkin ( 18. dubna 2024 10:29 )

Oprava firma je CSG. CNG dovážíme za velký prachy z USA.

krapotkin ( 18. dubna 2024 10:21 )

Neboj, tentokrát to nebude moravská kampelička, ale banka na Kaymankých ostrovech. Tam se naši čučkaři nedostanou.

krapotkin ( 18. dubna 2024 10:19 )

Jo, chtějí v senátu zakázat kšefty české CNG. Na kšeftování s pistolkami si stačí sami, nepotřebují přece konkurenci z nějaké ukrajinské kolonie.

krapotkin ( 18. dubna 2024 10:17 )

Já se přiznám - jsem sice Čech, ale nevolil jsem ho.

krapotkin ( 18. dubna 2024 10:16 )

Třeba to měl napsané na papírku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa