Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala v USA udělil metál dceři Milady Horákové. Zmínil těžký osud její rodiny

Video se připravuje ...
Autor: man, Mii, ČTK - 
16. dubna 2024
06:33

Za českými krajany na ambasádu ve Washingtonu vyrazil premiér Petr Fiala (ODS) po své návštěvě Bílého domu, kde ho přijal americký prezident Joe Biden. Setkání se účastnilo mnoho vážených hostů, ekonomy počínaje, armádními příslušníky konče. Dorazila i Jana Kánská, dcera Milady Horákové. A Fiala se ji rozhodl ocenit medailí Karla Kramáře za podporu demokracie a česko-amerických vztahů.

„Jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl paní Kánské udělit tu medaili, je, že po tak těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, tak když jste odešla za hranice, tak jste nezanevřela na české země,” vysvětlil Fiala.

Miladu Horákovou komunistický režim ve vykonstruovaném procesu obvinil ze spiknutí proti republice. Horáková byla jedinou ženou popravenou v sérii podobných řízení. 

„Ale naopak, byla jste nesmírně aktivní, pomáhala jste a do dneška jste jednou z hlavních protagonistek česko-amerických vztahů a děláte toho pro nás hrozně moc. Já si toho nesmírně vážím,“ pokračoval Fiala v proslovu, proč se rozhodl medaili udělit.

„Děkuji vám moc. Já se snažím být v kontaktu, co se týče informací a i přátelství. „Snažila jsem se celá léta i s manželem (pozn. red. bojovat za demokracii),” reagovala Kánská na ocenění.

Pamětní medaile Karla Kramáře je pojmenována po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Různé historické osudy

Fiala v úvodu setkání řekl, že krajanská komunita se skládá z lidí s různými historickými osudy. „Jsou tu nejen ti, kteří utíkali z politických důvodů za svobodou, ale jsou tu i nové generace lidí, kteří v USA vidí příležitost pro rozvíjení kariéry,“ uvedl. Česko si váží obou druhů krajanů, podotkl. Ocenil lidi, kteří i přes snahu integrovat se do nové společnosti nezapomínají na české kořeny.

Premiér setkáním s krajany uzavřel oficiální program prvního ze dvou dnů své návštěvy v USA. V pondělí večer washingtonského času (dnes 01:00 SELČ) má ještě v plánu návštěvu duelu hokejové NHL mezi Washingtonem a Bostonem.

9:00
16. 4. 2024

Děkujeme Vám za sledování přijetí Petra Fialy v Bílém domě online na Blesk.cz. S ohledem na časový posun ve Washingtonu budeme dnes v podvečer sledovat další dění kolem závěru Fialovy návštěvy v USA již v běžném zpravodajství.

Již  ve 14:00 však poběží na Blesk.cz ze studia Blesku přímý přenos rozhovoru s velvyslancem v USA Miloslavem Staškem, se kterým moderátorka Pavlína Horáková probere zákulisí Fialova přijetí v Bílém domě.

Přejeme hezký den.

8:30
16. 4. 2024
!

Jaký je časový harmonogram druhého dne návštěvy Petra Fialy v USA?

  • 18:10 SELČ vystoupení Fialy v Hudsonově institutu
  • 19:40 SELČ jednání v Kongresu USA.
  • Po ceremoniálu u sochy Tomáše Garrigua Masaryka ukončí premiér návštěvu USA večeří s investory a kolem 23:00 místního času (středa kolem 05:00 SELČ)
  • Poté Fiala zamíří rovnou na mimořádný summit EU v Bruselu.
7:45
16. 4. 2024

Petr Fiala (ODS) po politickém programu vyrazil ve Washingtonu za sportem - do hlediště zápasu NHL Washington Capitals vs. Boston Bruins, který skončil výhrou domácích 2:0. Střelecky naprázdno tak vyšla i česká dvojice v prvním útoku Bostonu Pastrňák - Zacha.

Zobrazit celý online

JaNat ( 17. dubna 2024 08:44 )

Ve všem a ty jsi jako slon v porcelánu. Pracuj na svém EQ.

JaNat ( 17. dubna 2024 08:28 )

Bingo - "namlela". A je to tady, přesně jak jsem si myslela. Ty jen čekáš na odpovědi, abys je mohl dehonestovat. O víc ti skutečně nejde. Takže jsi bývalý komunista a po sametu jsi obrátil kabát, abys podnikal a proto tolik pochopení a zastání Pavla. Hledej si nějakou jinou ovečku na které ty si ty své komplexy budeš vybívat.

6vox6 ( 17. dubna 2024 06:23 )

A v čem proboha má pravdu? Já jsem mu jen napsal, kde má hledat odpověď na svou otázku a on mi napíše takový blábol, že memůže a nechce číst něco, k čemu se pak vyjadřuje. To je už na návštevu psychiatra. Mohla bys mu nějakého doporučit.

6vox6 ( 17. dubna 2024 06:18 )

Namlela jsi toho hodně, ale odpovědi jsem se nedočkal. Jako vždy. 😁

JaNat ( 16. dubna 2024 19:48 )

Psala jsem, že je někdo povinen souhlasit s mým názorem? To snad nemyslíš vážně? Ptal ses mě, já ti napsala pouze svůj názor, své důvody, nic víc. K tomu : Pokud to ani tentokrát nepochopíš, pak se mě už raději neptej - nemám chut stokrát psát to samé. Nejít k volbám není alibizmus, nebudu volit někoho komu nedůvěřuji nebo kdo mě vůbec neoslovil nebo jen proto, že on je miliardář a já ne. Právo na kritiku přesto mám. Zbláznil ses nebo co? Ono bude opravdu lepší když se v budoucnu nebudeme pokoušet spolu o diskuzi. Za celou dobu, co sem chodím, setoani jednou nestalo. A na to, aby ses stále do mě navážel sem chodit nemusím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa