Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala vtipkoval: „Já se vrátím.“ Z Bílého domu poletí do Bruselu a odmítl, že by tam zůstal

Autor: simao - 
15. dubna 2024
16:39

Petr Fiala (ODS) se dočkal, nadešel čas jeho přijetí v Bílém domě. Dlouho se přitom spekulovalo o tom, zda se této cti dostane nejprve premiérovi, a nebo prezidentovi Petru Pavlovi. Fiala vyrazil za Joem Bidenem na pracovní setkání - bez manželek. Po návštěvě USA se vydá pro změnu do Bruselu, což glosoval vtípkem o tom, že tam nezůstane natrvalo. Objevily se totiž spekulace, že by mohl nahradit Charlese Michela v čele Evropské rady. To Fiala popírá.

Fiala o návštěvě Bílého domu hovořil i v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz.  „Je to důležitá návštěva a má dvě roviny. Jedna je symbolicko-politická. Je to důkaz výborných vztahů mezi USA a Českem. Symbolika je určitě i v tom, že jsme si nedávno s hrdostí připomínali 25 let našeho členství v NATO,“ říkal Fiala a potvrdil jednání o bezpečnostní, ale i ekonomické spolupráci.

„Je to koncipováno jako pracovní setkání, takže by mělo být bez manželek,“ prozradil Blesku. Jill Bidenová ani Jana Fialová tak na schůzku přizvány nebyly, což je přece jen rozdíl oproti setkání Donalda a Melanie Trumpových s Andrejem a Monikou Babišovými 7. března 2019.

Fiala však vyrazil do USA především pracovně. A navíc v době napjaté situace nejen kolem další americké pomoci Ukrajině, na kterou tlačí i Biden, ale také po útoku Íránu přímo na Izrael.

Po návštěvě Washingtonu se Fiala opět vydá zpátky za Atlantik - do Bruselu na jednání Evropské rady. Fiala reagoval i na spekulace o tom, že by se mohl stát právě šéfem Evropské rady místo Charlese Michela.

„Z Washingtonu letím potom do Bruselu na jednání Evropské rady, ano, Evropské rady. Ale prosím vás, já se vrátím,“ pobavil Fiala o víkendu delegáty na kongresu ODS v Ostravě.

Fiala: Nikdo lepší by nebyl, ale...

„Já jsem někde zaslechl, že už na té Evropské radě zůstanu a že tam budu všecko řídit, což je úplně fantastický nápad, vy určitě víte, že nikdo lepší by nebyl, ale já vám chci jasně říct, že mám práci tady a musím ji dokončit,“ reagoval s nadsázkou Fiala na dřívější spekulace, že by se mohl postavit do čela Evropské rady. „Jenom říkám, že dobrovolně nikam nejdu a chci tady zůstat s vámi,“ pokračoval Fiala.

Dle svých slov chce Fiala dokončit mandát premiéra a být úspěšný i v dalších sněmovních volbách v roce 2025. Předsedou ODS byl zvolen na další dva roky, a pokud mandát dokončí, překoná v délce vedení občanské demokracie i jejího zakladatele Václava Klause. „Nevím, kde se tyto úvahy berou,“ řekl ke spekulacím o jeho nástupnictví do Michelova bruselského křesla.

Video  Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar  - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

denia ( 16. dubna 2024 14:28 )

To ještě rok a půl vydržet Takže hodně sil přeji sobě a všem ostatním

Uživatel_5313099 ( 16. dubna 2024 06:24 )

Koho chcete blbnout, slizký suchar nikdy nevtipkoval, humor pro něho možná je když se hrabe v nabojnicich.

roxin ( 16. dubna 2024 06:03 )

👍 👍 👍

Pavel Masek ( 15. dubna 2024 23:00 )

👍

Pavel Masek ( 15. dubna 2024 23:00 )

👍 😃 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa