Ve středu rovněž došlo k podpisu smlouvy s dodavatelem stavby českého národního pavilonu. Pavilon postaví japonská firma Daisue, na výstavbu však budou použity české materiály jako dřevo a sklo. „Chtěli jsme, ať je národní pavilon udržitelný a zároveň ukázat české technologie. Že bude pavilon ze dřeva, bylo již v zadání soutěže. Že se ale architektům podařilo zkombinovat dřevo a české sklo, stavbu posouvá na vyšší úroveň,“ řekl Blesku generální komisař české účasti Ondřej Soška.

Češi navíc pro svůj pavilon získali velmi prominentní místo. Bude se totiž nacházet přímo u břehu moře a zároveň v těsné blízkosti hlavního bulváru, kudy budou proudit davy návštěvníků. „To, že nám Japonci dali toto místo, svědčí o jejich velké důvěře. Budeme na nejlepším místě, kam se denně přijdou podívat statisíce lidí. Jsme velmi pečliví a chceme tam předvést co nejlepší budovu,“ řekl Blesku Ondřej Soška. Organizátoři podle Sošky očekávají, že světovou výstavu navštíví celkem 28,5 milionu lidí.

Video
Video se připravuje ...

Český národní pavilon - první průletové video Kancelář generálního komisaře české účasti na EXPO 2025

Dřevostavba se skleněným pláštěm bude sloužit jako místo pro prezentaci českých projektů a inovací, v jejím přízemí se v restauraci návštěvníci budou moci občerstvit kromě jiného i českým pivem. Vychutnat si ho budou moci v odpočinkové zóně s výhledem na moře. Přístupná ale bude i střecha pavilonu, kde bude terasa s působivým výhledem. Novináři měli ve středu možnost budovu prozkoumat v prostředí virtuální reality díky specializované hale Virtuplex v Horních Počernicích.

Maskot z křišťálu

Český národní pavilon se také stane domovem národního maskota, který bude Česko na světové výstavě reprezentovat. Nebude jím lev, králík, krtek, ani jiné zvířátko, které Česko obvykle doprovází na různých sportovních turnajích. Tentokrát bude maskotem křišťálová bytost, která získala jméno po svém slavném otci skláři Reném Roubíčkovi.

Silný příběh, nikoliv pouhý obrázek

Nechtěli jsme mít jen nějaký obrázek, který vytvoří grafik. Chtěli jsme silnější příběh,“ vysvětlil novinářům ředitel marketingu českého EXPO týmu Aleš Kysela. Silnější příběh se nakonec podařilo najít právě v ateliéru rodiny Roubíčkových v Kamenickém Šenově. „V ateliéru jsme viděli spoustu pokladů, zároveň jsme tam ale objevili bytost, která by podle nás měla být tím správným symbolem,“ dodal Kysela. Za výběrem maskota se ale skrývá větší příběh.

Česko bude na EXPO 2025 reprezentovat také křišťálový maskot René
Autor: David Markovič

„Pan Roubíček patří historicky k našim nejvýznamnějším sklářům designérům a umělcům. Už v roce 1958 se zúčastnil světové výstavy v Bruselu. Vedle dalších významných českých sklářů měl svou plastiku ale také právě na EXPU 1970, které se tehdy také konalo v Ósace. Rozhodli jsme se tímto udělat spojnici Mezi Ósakou 1970 a Ósakou 2025,“ řekl k příležitosti představení oficiálního maskota Aleš Kysela.

Originál z křišťálu je zatím uchován u dcery Reného Roubíčka. Pro EXPO vznikne dalších 25 originálních kopií. René ale vznikne také v podobě plyšové hračky. Podle Aleše Kysely by jeho silný příběh a poutavý vzhled měl zajistit úspěch na Japonském trhu, kde jsou plyšáci všeobecně velmi oblíbení.

Výstava se bude konat od dubna do října 2025, jejím hlavním tématem je "vytváření budoucí společnosti pro naše životy". Do Ósaky se EXPO vrátí po 55 letech. Tehdejší československý pavilon architekta Viktora Rudiše přilákal podle ministerstva zahraničních věcí zhruba 11 milionů návštěvníků. Vláda odsouhlasila rozpočet české účasti na 290,2 milionu korun pro roky 2023 až 2026. Dalších 170 až 220 milionů se má financovat z externích zdrojů.

Fotogalerie
24 fotografií