Nakráčel do školní budovy po zuby ozbrojen a v horních patrech začal střílet po studentech a zaměstnancích Filozofické fakulty. Posléze vylezl na ochoz v nejvyšším patře a odtamtud vrah střílel po kolemjdoucích. Celkem zavraždil 14 lidí legálně drženými střelnými zbraněmi, než hlaveň brokovnice obrátil proti sobě a stiskl spoušť.

Říkal, že zabije otce!

Mnoha lidem vyvstávala otázka, jak takovýto člověk, ke všemu student, mohl přijít k takovým finančním prostředkům, že si pořídil několik střelných zbraní. Včetně těch s dlouhou hlavní. Je to však vykřičník, a to pořádně velký, který vyvolává otázku, jak se mu vůbec podařilo zajistit si zbrojní průkaz?

Server Lidovky.cz  získal svědectví dvou na sobě nezávislých zdrojů, které dosvědčily šokující zjištění. „Léčil se u psychiatra. Bral prášky. Bylo to před tím, než si pořídil zbrojní průkaz,“ řekl pro web pod podmínkou anonymity zdroj z bezpečnostní komunity, jenž zná podrobnosti případu. „Například se nechal slyšet, že stejně jednou svého otce zabije. Vědělo se o jeho problémech,“ pokračoval zdroj.

Pochybil obvodní lékař?

Autor článku na Lidovky.cz, kterým je redaktor Martin Shabu, posléze pro CNN Prima potvrdil, že o psychických problémech střelce slyšel už krátce po střelbě. „Snažil jsem se poté získat více informací. A první zásadnější moment přišel při hovoru s exministrem Zaorálkem. Následně se mi podařilo od zdrojů získat informaci, že se měl léčit. Je dost zarážející, že by si nikdo nevšiml, zejména jeho blízcí nebo rodina, že je vlastníkem tolika zbraní, chodí k psychiatrovi,“ cituje jej CNN Prima News.

Redaktorovi měl exministr Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se v době střelby na půdě fakulty nacházel, říct: „Studenti mi líčili, jak jim popisoval, že se hroutí ze zkoušek a podobně. Řekl prý doslova: 'Chodím na terapii a můj psychoterapeut mi řekl, ať si z toho nic nedělám.' Tímto způsobem se od něj dozvěděli, že někam chodí. Detaily k tomu neznali.“

Pro získání zbrojního průkazu je přitom nezbytný souhlas praktického lékaře. Ten by měl mít k dispozici zdravotní dokumentaci, z níž by vyplývalo, že dotyčný má předepsané léky na psychické potíže. „A z toho by mohl zpětně usoudit, že by se mohl léčit u psychiatra. A to i přesto, že ho o tom nevyrozuměl pacient, ani psychiatr. Jak jsem ale pochopil, je to velmi nadstandardní krok ze strany praktiků,“ uzavírá Shabu.

Video
Video se připravuje ...

Smutný a silný příběh po masakru: Muž přežil s kulkou v hlavě, jeho orgány pomohly po odpojední 5 lidem, líčil poslanec Richter PSP ČR

Fotogalerie
114 fotografií