Suková vypovídala v úterý dopoledne jako druhá svědkyně, předtím u soudu hovořila Cimického druhá kolegyně. Někdejší tenisová hvězda uvedla, že v ordinaci Modrá laguna pracuje zhruba 14 let. „Když jsem dokončila školu, začala jsem tam pracovat na IČO, nyní jsem tam asi třetím, čtvrtým rokem na dohodu o provedení práce. Chodím tam sporadicky, vždy nahlásím, které dny tam budu. Když se klienti objednají, jedu tam, vždy den předem volám, když se neobjednají, tak tam nejedu. Vždy se tam napíšu jednou za týden nebo jednou za 14 dní. Dříve jsem tam chodila i tři dny v týdnu,“ popsala soudci, jak často přicházela s Cimickým do kontaktu. 

Soudce se jí ptal, zda v ordinaci viděla něco, co by svědčilo o tom, že se Cimický dopustil skutků popsaných v obžalobě. „Ne. Já jsem byla překvapená,“ uvedla Suková. „Začalo to tím, když měl být oceněný, říkala jsem mu, že moc gratuluji, a pak se rozjelo tohle. Obvinění mě překvapilo. Jsem tam od roku 2010 a občas si někteří lidé vymýšlejí na mě věci, takže tak,“ dodala. 

Na dotaz, zda od kolegů z branže slyšela nějaké zvěsti o tom, co je psychiatrovi kladeno za vinu, uvedla: „Četla jsem, co řekl šéf v Bohnicích, ale že by mi někdo něco osobně říkal... Naopak, někteří doktoři volali, že drží palce, že teď je řada na psychiatrech,“ dodala s tím, že ani žádná pacientka si jí na Cimického nikdy nestěžovala. 

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický u soudu Blesk TV

Změnil se podle ní nějak Cimického přístup k pacientům? „Naštěstí ne, myslím, že je trochu unavenější. Zítra (ve středu, pozn. red.) tam mám mít tři pacienty a zatím jsem ráda, že mám šanci s ním všechny ty lidi probírat. Bojím se, aby to nedopadlo tak, že řeknete, že nemůže pracovat, protože mi po těch letech spolupráce s ním strašně vyhovuje. Když mám pocit, že klient potřebuje léky, zeptám se ho na to, jestli je to možné, nebo není možné. Spolupráce s ním mi vyhovuje, mám dobrý pocit, že nejsem na klienty sama, že mám zázemí, kdy jsem si opravdu jistá, že to, co jsme se s klientem dohodli, mám i posvěcené od něj,“ chválila Cimického před soudem. 

„Vzhlížím k němu“

Padla také otázka na to, jak by obžalovaného Cimického charakterizovala jakožto osobnost. „Mně přijde hrozně dobrý diagnostik, dobře se mi s ním probírá problematika pacientů, nebo i když jsem sama měla nějaké osobní problémy, vždy mi uměl poradit, podržet mě, povzbudit. Obdivuju, že to zvládá, píše knížky, překládá, přednáší, byla jsem i na několika přednáškách ve škole. I přednášky byly velice zajímavé.

Vzhlížím k němu a myslím si, že je pro mě důležitá autorita, myslím, že i pacienti, když jim něco doporučí, jej z větší části poslechnou. Někdy je to složité, například někdo nechce brát léky. Je dané, že tu psychiku do určité míry můžete ovlivnit, ale pak už je to přes míru a už nejste schopen to sám svojí vůlí ovlivnit. A je potřeba je přesvědčit, aby léky začali brát, aby jim to pomohlo. Přijde mi, že se nám daří, aby lidé pochopili, že je to k jejich prospěchu. Z větší části se podařilo jim pomoci posunout se k lepšímu,“ dodala na závěr své výpovědi.

Budou vypovídat poškozené

Hlavní líčení bude pokračovat příští týden v úterý, kdy by měly začít vypovídat poškozené ženy. Soudce v úterý avizoval, že bude zřejmě celý den z jednání vyloučena veřejnost. Podle právních zástupců žen ale není vyloučeno, že se některé z nich rozhodnou vypovídat veřejně.

Státní zástupkyně Martina Adámková Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, různá právní kvalifikace souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese. Cimický v lednu popřel, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Uvedl, že jeho chování bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta.

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupkyně Martina Adámková u soudu s Cimickým (22. února 2024) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
45 fotografií