Jako první na lavici svědků ve středu v 9:15 usedla Cimického kolegyně z ordinace Modrá laguna Jiřina Sámková, která tam pracuje jako psycholožka od roku 2006. S Cimickým byla v kontaktu podle svých slov každý den, protože každý den dochází do ordinace. „Já jsem o žádném takovém jednání nevěděla, ani jsem o tom do té doby neslyšela. Nikdo si na něj nestěžoval. Zaznamenala jsem to, co proběhlo v televizi a novinách. Já sama za sebe vylučuji, že by se něco takového mohlo stát za tu dobu, co tam pracuji. Můžu to vyloučit objektivně, nebyla jsem u každého vyšetření, ale jsem hned vedle a pan doktor má vždy otevřené dveře,“ nechala se slyšet. Nevyloučila ale, že tam Cimický mohl být i jindy.

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupkyně Martina Adámková u soudu s Cimickým (22. února 2024) Blesk.cz - Daniel Šesták

„Z bezpečnostního důvodu pan doktor v ordinaci nikdy není sám. Z práce obvykle odchází před námi. Je ale možné, že se tam někdy vyskytne, i když o tom nevíme. Pokud pacient přijde do ordinace a zavře za sebou dveře, tak ty dveře zůstanou zavřené,“ dodala.

Uvedla, že si o kauze v práci povídají. „Já vím jen o jedné pacientce, která napsala, že ji to tak šokovalo, že mění pracoviště. Po čase ale sama naopak napsala, že jí přijde šílené, co se děje, a jestli může nějak pomoct. Neřekla bych, že se změnil jeho přístup k pacientům, ale je tam jiná atmosféra. Odešel humor z té práce. Neřekla bych, že je tam ale nějaká organizační změna, fungujeme stále stejně dobře. Pan doktor s vypětím sil pracuje stále stejně,“ dodala.

Vzápětí promluvila také jejich kolegyně, bývalá tenistka Helena Suková, která v Modré laguně pracuje na dohodu o provedení práce od roku 2009, do práce však dochází sporadicky. „Vím, z čeho je pan doktor obžalovaný. Byla jsem tím překvapená, když měl dostat to ocenění (státní vyznamenání, které mu chtěl udělit prezident Miloš Zeman v roce 2021, pozn. red.), tak jsem mu gratulovala, a pak se rozjelo tohle. Občas někteří lidé vymýšlejí i na mě nějaké věci,“ uvedla.

Cimický je podle ní nyní unavenější, uvedla, že má strach, že bude muset přestat pracovat, neboť je skvělý diagnostik. „Já k němu vzhlížím, pro mě je to důležitá autorita. Když pacientům něco doporučí, pacienti poslechnou. Někdy někdo nechce brát léky a je potřeba je přesvědčit. Přijde mi, že se nám daří je přesvědčit, že to je k jejich prospěchu. Z velké části se daří klienty posouvat k lepšímu,“ dodala.

„Nejzásadnější bude svědectví poškozených“

Státní zástupkyně Martina Adámková pak Blesku řekla, že ženy se vyjadřovaly pouze k tomu, co jako zaměstnankyně dokážou posoudit. Poznamenala také, že obě s ním pracují až od roku 2006, resp. 2009. „Tyto výpovědi pro nás nejsou překvapením, byly vyslechnuty už v přípravném řízení a je to důkaz jako každý jiný. Stále vyslýcháme svědky, a nikoliv poškozené. Ty budou vyslýchány až příští týden, je jich 39, jak určitě víte. Jejich svědectví by pro soud mělo být nejzásadnější. Tyto trestné činy jsou obvykle v situaci jeden na jednoho, nikdo další u toho nebývá, proto je pro soud důležité posoudit věrohodnost těch poškozených,“ uvedla s tím, že výpovědi budou vesměs neveřejné, je ale možné, že několik poškozených žen přece jen promluví veřejně. „To, že sem pan Cimický nechodí, je jeho právo, já to neposuzuji. To je na soudu,“ dodala na otázku, co říká na Cimického nepřítomnost.

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický u soudu Blesk TV

Znalec Král soudu řekl, že skutky, které státní zástupkyně v obžalobě popisuje, podle něj typově odpovídají struktuře Cimického osobnosti. „Pokud by byla pravda to, co je obžalovanému kladeno za vinu, tak by to dávalo z hlediska psychologického a psychiatrického smysl,“ řekl znalec. Uvedl také, že Cimický při vyšetření skutky ze kterých je viněn, vytrvale popíral. Situaci podle znalce obžalovaný chápe jako „spiknutí proti němu“.

Už v lednu u soudu vypovídal také znalec z oboru psychiatrie, který se na vypracování znaleckého posudku o Cimickém podílel. I on tehdy řekl, že Cimický netrpí žádnou závažnou duševní poruchou, má ale rysy narcistní poruchy osobnosti. Takový člověk podle znalce prosazuje své cíle na úkor ostatních, hůře se vciťuje do dalších lidí.

Žalobkyně navrhuje tříleté vězení

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se Cimický podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 a 2019. Podle obžaloby šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996 po odchodu z Bohnic. Žalobkyně tvrdí, že Cimický dívky osahával, líbal, s některými prováděl i jiné sexuální praktiky. Mezi poškozenými jsou také studentky, některým dívkám nebylo v dané době ani 18 let.

Adámková Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, různá právní kvalifikace souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Cimický obžalobu popírá. V lednu při zahájení hlavního líčení odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Řekl, že jeho jednání bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta. Kritizoval také postup policie k jeho současným i bývalým pacientům, byl podle něj necitlivý. Z dalších jednání se omluvil.

Fotogalerie
47 fotografií