Machoninová je významnou architektkou, která je spolu se svým již zesnulým manželem Vladimírem autorkou staveb ve stylu brutalismu, například obchodního domu Kotva v centru metropole, Domu bytové kultury v Praze 4 nebo budovy velvyslanectví ČSSR v Berlíně.

Zastupitelé ocenili čestným občanstvím také archeologa a egyptologa Bártu, který je mimo jiné členem Americké akademie umění a věd. Designér, architekt a hudebník Špička je bývalý umělecký ředitel barokního festivalu Valtice, člen Mozartovy obce a od roku 1995 prezident pražského Centra pro ochranu a restaurování architektury.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: 100 let od nalezení Tutanchamona. Kdo to byl? Jiří Marek, Lukáš Červený

Další oceněný, historik Hlaváček, je profesorem pomocných věd historických na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Spisovatelka Boučková je nejmladší ze tří dětí Anny Kohoutové a spisovatele Pavla Kohouta a napsala řadu prozaických děl.

In memoriam

Posmrtně pak čestné občanství páté městské části získal průmyslník, vynálezce a konstruktér Walter, který na začátku 20. století založil v Jinonicích slavnou továrnu na výrobu automobilů a leteckých motorů.

Fotogalerie
32 fotografií