Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Legenda české kriminalistiky Štoček o hořovických vraždách: To musí být úplná zrůda!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. března 2024
15:39
Autor: Bára Holá - 
12. března 2024
14:30

Vražda, která koncem února, otřásla obcí na Berounsku, vzbudila obrovské emoce. Obětí byla teprve tři a třicetiletá žena a její dvě malé děti. Ptáte se, kdo může uškrtit malé děti? Co je to za člověka? Jak se takové případy vyšetřují? A co udělají i s těmi nejotrlejšími kriminalisty? Nejen na to se v úterním Epicentru ptala Bára Holá bývalého elitního kriminalista, vyšetřovatele pražské mordparty Jana Štočka.

Legenda české kriminalistiky má za sebou stovky případů, vytahoval sudy s mrtvými těly z Orlíku, podílel se na dopadení sériového vraha Ivana Roubala a vyšetřovali vraždu Ireny Neffové či Aničky Janatkové. Štoček přiznal, že o hořovických vraždách má informace zejména z médií, naznačil ale, že za tak brutálním činem může stát zejména frustrace a neuspokojené potřeby.

Kriminalista také vyjádřil nepochopení a zděšení nad samotným činem, ve kterém přišly o život kromě matky také dvě děti, chlapec a dívka ve věku sedm a pět let.  „To musí být úplná zrůda, to si fakt nedovedu představit,„ podivoval se nad otázkou, jaký typ člověka je tak hrůzného činu vlastně schopen. V tomto případě měl dokonce pachatel žít týden s mrtvými těly v bytě, dokonce měl i z mobilu zavražděné ženy posílat její rodině zprávy, aby vypadalo vše, že je v pořádku. “Tam to spíše asi byla taková zoufalost, že teď neví, co s tím. Jsou lidé, kteří tělo různě rozřezávají a roznášejí, ale je otázka, jestli na to mentálně měl, ale asi v tomto případě neměl a tak tam s nimi nějakou dobu žil, zřejmě už ho přešly emoce, vystřízlivěl a teď nevěděl co. Tělo se rozkládá rychle,“ komentoval chování údajného pachatele, kterého policie vypátrala mrtvého na Břeclavsku. 

Na emoce není prostor

Zkušený kriminalista ve výslužbě také přiznal, že podobné případy, kdy je obětí dítě se do paměti zarývají na velmi dlouho: „To víte, že to z té hlavy nevytěsníte za den, to vám probíhá před očima pak ještě notnou řádku doby.“ 

Při vyšetřování není čas na emoce: „Tam nemůžete podlehnout nějakému smutku. Prostě musíte konat, tam to za vás nikdo neudělá, nesmíte udělat chybu při tom ohledání nebo zanedbat nějaké stopy, prostě se od emocí musíte odprostit a konat.“

 

doktormediciny ( 12. března 2024 16:56 )

To bylo opakovane uverejneno, je to strasne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa