Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Polský ministr zahraničí Sikorski se sejde s Lipavským: Tématem bude Ukrajina

Autor: ČTK - 
13. března 2024
16:45

Do Česka přijede 20. března polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Den před jednáním šéfů diplomacie zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) bude jednat se svým protějškem Janem Lipavským (Piráti). Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Mezi zeměmi V4 existují neshody na některých zahraničněpolitických tématech, také před únorovým summitem premiérů V4 se konalo bilaterální jednání premiérů Česka a Polska.

Sikorski s Lipavským budou den před plánovaným setkáním zástupců zemí V4 hovořit o bilaterálních vztazích, pomoci Ukrajině v odporu proti ruské vojenské agresi, V4 či o přípravě polského předsednictví v Radě EU v první polovině roku 2025, sdělil ČTK Drake. „Klíčová témata, která ministři budou chtít společně na mezinárodní scéně prosazovat, nastínili ve společném článku publikovaném na výročí vstupu do NATO,“ doplnil.

Ministři ve společném článku v úterý napsali, že Evropa stále nedělá dost pro to, aby dokázala čelit výzvě, jakou představuje ruská agrese. Západ podle nich míří správným směrem, ale se zpožděním a příliš pomalu.

Mezi zeměmi V4 existují neshody mimo jiné v rozdílných postojích k válce na Ukrajině. Maďarský premiér Viktor Orbán je dlouhodobě známý svými dobrými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a opakovaně vyzývá ke zrušení sankcí, které EU na Rusko uvalila za jeho invazi na Ukrajinu. Obě země i přes sankce spolupracují v oblasti energetiky.

Zatímco Lipavského se Sikorským spojuje odpor vůči Rusku, slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár a jeho maďarský protějšek Péter Szijjártó, se v poslední době sešli s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, kterého EU zařadila na sankční seznam. Blanárova schůzka na začátku března byla jedním z důvodů, proč vláda Petra Fialy (ODS) zrušila plánované společné jednání slovenské a české vlády.

Video  Česko zmrazí ruský státní majetek, oznámil Lipavský. Netýká se to ambasády  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Milan Chalupář ( 13. března 2024 19:09 )

Toho našeho MZ když slyším mluvit. Škoda slov k této osobě.

Milan Chalupář ( 13. března 2024 19:08 )

Toho našeho MZ když slyším mluvit. Škoda slov k této osobě.

Soliter56O ( 13. března 2024 17:40 )

Vrána k vráně ... )))))

Zobrazit celou diskusi