Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lipavský po uvíznutí v Indii na cestě domů: Čas si zkrátil na Miss World! Makarenko využila poruchy letadla

Aktualizováno -
4. března 2024
09:30
Autor: ČTK - 
3. března 2024
14:21

Delegace ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) uvázla na zpáteční cestě z Japonska v indické Bombaji, důvodem byla technická porucha letadla. Ministr zahraničí Jan Lipavský už je na cestě do Prahy, jak dnes ráno informoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lipavský se vrací z téměř dvoutýdenní návštěvy Indie, Austrálie a Japonska, doprovázela ho delegace asi deseti firem a institucí. Neplnánovaně delší čas strávený v Indii se zpříjemnil mezi nekjrásnějšímu ženami planety. Navštívil Miss World a osobně podpořil i českou reprezentantku v soutěži,  Krystynu Pyszkovou.

Česká delegace odletěla z Bombaje zhruba ve 2:30 českého času, v plánu je mezipřistání v Bahrajnu kvůli doplnění paliva, uvedl Drake. Lipavský v Indii v neděli uvázl kvůli technické poruše menšího z airbusů. Z Prahy byl následně vypraven větší letoun, který ministra a jeho doprovod vyzvedl. Kromě těchto dvou letounů používají čeští ústavní činitelé pro své cesty také armádní letouny CASA, které však vzhledem k nižšímu doletu a vyšší hlučnosti uvnitř kabiny nejsou vhodné pro cesty do vzdálenějších míst.

Podle mluvčího důvodem zdržení byla technická porucha letadla. „Čekáme na přílet náhradního letounu, který je na cestě,“ uvedl v neděli večer Drake. Lipavský podle něj v Bombaji navštívil světovou soutěž krásy Miss World, kam ho pozvala ředitelka české Miss Taťána Makarenko. „Paní Makarenko se dozvěděla o neplánovaném pobytu delegace v Bombaji, a proto pana ministra pozvala, aby přijel českou reprezentantku osobně podpořit,“ řekl Drake. Česko na soutěži reprezentuje Krystyna Pyszková.

Lipavský na pracovní zahraniční cestu odletěl 22. února. V Indii se sešel se svým protějškem, vystoupil také na konferenci Raisina Dialogue. Do Austrálie přiletěl Lipavský jako první český ministr zahraničí po 20 letech. Kromě představitelů tamní vlády a parlamentu se setkal i s českými krajany. Připomněl také památné turné fotbalového klubu Bohemians v této zemi v roce 1927, z něhož si tým z pražských Vršovic odnesl slavný znak s klokanem i název.

Lipavský v Austrálii: Darem přivezl dres s klokanem a řešil i rozpínavost Putinova Ruska

V Tokiu Lipavský podepsal dohodu o leteckých službách se šéfkou japonské diplomacie Jóko Kamikawovou. Jedná se podle něj o základ pro budoucí zavedení přímých letů mezi Českou republikou a Japonskem. V Ósace si následně prohlédnul místo, kde se bude nacházet český pavilon při světové výstavě Expo 2025.

Delegace cestovala menším armádním airbusem, který má kapacitu přes 40 míst. Na cestě do Indie je podle mluvčího ministerstva airbus s větší kapacitou zhruba 100 míst. Kromě těchto letounů používají čeští ústavní činitelé pro své cesty také armádní letouny CASA, které však vzhledem k nižšímu doletu a vyšší hlučnosti uvnitř kabiny nejsou vhodné pro cesty do vzdálenějších míst.

Poruchy nejsou neobvyklé

Dosud poslední porucha vládního airbusu zasáhla loni v říjnu do evakuace českých občanů z Izraele po teroristickém útoku hnutí Hamás. Kvůli závadě tehdy nemohl k repatriačnímu letu odstartovat stroj s větší kapacitou, armáda vyslala vojenský letoun CASA a druhý Airbus A319, který má kvůli využívané úpravě kabiny menší, jen zhruba čtyřicetimístnou kapacitu místo sta míst jako tehdy porouchaný stroj.

V minulosti měl ze strojů používaných ústavními činiteli opakovaně potíže menší, nyní již vyřazený letoun Challenger. Například v listopadu 2004 mu prasklo čelní sklo a tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) kvůli tomu nedoletěl na Blízký východ, jeho speciál se musel vrátit do Prahy. Kvůli další podobné prasklině pak musel v dubnu 2005 prezident Václav Klaus do Říma na pohřeb papeže Jana Pavla II. cestovat větším Tu-154.

Potíže se už dříve nevyhnuly ani airbusům, které armáda pořídila v roce 2007. V květnu 2013 letounu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na cestě do Ruska prasklo čelní sklo. Airbus A319 druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě. V prosinci 2014 pak další porucha airbusu zkomplikovala cestu vládní delegace na summit do Bělehradu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) spolu s dalšími členy výpravy nakonec odletěl záložním letounem Challenger.

Video  Lipavský vyrazil do Indie: Takhle na univerzitě v Dillí probíhá výuka češtiny  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

obcan cesko ( 4. března 2024 18:11 )

Když půjde do tepláků, pak ho už nebudou ani znát.
Apropo: Holky jako ony se stydět vůbec nebudou!!! Kde jsou prachy tam jsou i ...vy

Uživatel_5825645 ( 4. března 2024 17:35 )

Vidím, že umíte i prohrávat. 👋😉♥️🍀
(To každý neumí.👍)

krapotkin ( 4. března 2024 16:33 )

Po dalších volbách se budou holky za tuhle fotku stydět, až půjde Lipánek do tepláků.

krapotkin ( 4. března 2024 16:26 )

Co vůbec dělala v letadle pro vyvolenou sebranku.

Uživatel_5735787 ( 4. března 2024 15:55 )

Hofliku dej si fotku do profilu. Já chci vidět jak vypadáš 😀

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa