Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zákulisí schůzky Fialy s Bidenem: Záhadné zpoždění, aprílové počasí i chvála v Bílém domě

  • Autor: man,Mii,simao - 
    Aktualizováno -
    16. 4. 2024
    13:37
    16. 4. 2024
    09:16

    Prezident Joe Biden chválil Česko coby spojence v NATO, premiér Petr Fiala, který se dočkal přijetí v Bílém domě, neskrýval spokojenost nad průběhem pracovní schůzky s Bidenem. Co ji provázelo a co bezprostředně po ní následovalo? Blesk byl ve Washingtonu u toho. Zákulisí dojednávání schůzky Fialy v Bílém domě a její průběh dnes v Epicentru na Blesk.cz probere od 14:00 živě s moderátorkou Pavlínou Horákovou český velvyslanec v USA Miloslav Stašek.

  • 1.Zdržení bez vysvětlení

    Napětí před schůzkou se téměř dalo krájet. Fialu měl Biden v Bílém domě přijmout v pondělí 21:00 našeho času, jenže nakonec tento čas nebyl dodržen.

    Setkání nabíralo na zpoždění, novinářům nebylo řečeno proč. Po nejasných důvodech prodlení se oba státníci nakonec setkali o půl hodiny později v cca 21:30 SELČ.

    Petr Fiala s Joem Bidenem, 15.4. 2024. Petr Fiala s Joem Bidenem, 15.4. 2024. | ČTK / AP / Manuel Balce Ceneta

    Video  Fiala v USA: Premiéra v Bílém domě přijal Biden  - Blesk: Maxmilián Nový, Jakub Poláček
    Video se připravuje ...

  • 2.Bidenova chvála

    „Setkal jsem se s premiérem Fialou na oslavě 25. výročí vstupu České republiky do NATO a našeho obranného partnerství. Diskutovali jsme o podpoře Ukrajině, protože Češi vědí, že tím Putinovy ​​ambice nekončí. Společně jsme odhodláni posilovat svobodu pro lidi na celém světě,“ uvedl k setkání s Fialou Joe Biden na sociální síti X a Bílý dům zveřejnil další společné foto.

    Petr Fiala s Joem Bidenem v Bílém domě (15.4.2024) Petr Fiala s Joem Bidenem v Bílém domě (15.4.2024) | Soc. síť X - White House

  • 3.Aprílové počasí

    Počasí ve Washingtonu bylo před startem schůzky divoké, respektive aprílové. Zatímco přes den byla teplota běžná jarní, v době, kdy novináři na příjezd Fialy čekali, se zatáhlo a začalo hustě pršet, dokonce padaly kroupy. Poté, co český premiér za americkým prezidentem dorazil, se opět vyjasnilo. Stačilo to ovšem na to, aby desítky novinářů, kteří na setkání obou státníků čekaly, zcela promokly. Do Bílého domu tak řada z nich dorazila mokrá.

    Video  Premiér Fiala vstupuje do Bílého domu. (15. 4. 2024)  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 4.Opatření v hotelu

    Fiala přespával jen pár stovek metrů od Bílého domu v hotelu The Williard, který patří pod mezinárodní řetězec hotelů InterContinental. Kvůli předsedovi vlády byla sice stanovena přísná bezpečnostní opatření, tentokrát ale byla o několik tříd výš. A to kvůli jinému návštěvníkovi hotelu - premiérovi Iráku Mohammedu Shia Al-Sudáním, který se s Bidenem v Bílém domě setkal v poledne jen o pár hodin dříve než Fiala.

    Kvůli situaci na Blízkém východě byl Al-Sudání chráněn mnohem větším počtem policistů a agentů tajné služby. Kolem hotelu byl vytvořen ochranný perimetr a každý návštěvník hotelu musel projít bezpečnostními rámy.

    Hotel, kde je ve Washingtonu ubytovaný premiér Petr Fiala (15.4.2024) Hotel, kde je ve Washingtonu ubytovaný premiér Petr Fiala (15.4.2024) | Blesk: Maxmilián Nový

  • 5.Na hokeji

    Fiala se ve Washingtonu podíval i do Capital One Areny na zápas hokejové NHL Washington Capitals - Boston Bruins. Viděl tak vítězství týmu s ruskou hvězdou Alexandrem Ovečkinem a prohru celku, v jehož prvním útoku nastoupili i Češi David Pastrňák a Pavel Zacha.

    Tu samou sportovní halu přitom navštívil v březnu 2019 společně s manželkou Monikou i Andrej Babiš - ten viděl po setkání v Bílém domě s Donaldem Trumpem pro změnu zápas basketbalového Wahingtonu Wizards (s Tomášem Satoranským) proti Dallasu Mavericks. Washingtonští hokejisté a basketbalisté se o arénu střídají.

    Petr Fiala v USA: Vyrazil na zápas NHL Washington Capitals - Boston Bruins (16.4.2024) Petr Fiala v USA: Vyrazil na zápas NHL Washington Capitals - Boston Bruins (16.4.2024) | Úřad vlády ČR

    Andrej Babiš s manželkou Monikou po návštěěv Bílého domu na zápase NBA Washington Wizards - Dallas Mavericks v Capitol One Areně Andrej Babiš s manželkou Monikou po návštěěv Bílého domu na zápase NBA Washington Wizards - Dallas Mavericks v Capitol One Areně | Facebook - A. Babiš

jajas ( 17. dubna 2024 08:04 )

Včera v TV jsem viděl a "sylšel" část nějakého Fialova projevu....no a docela humor...."úžasná výslovnost"...kdo ví, zda mu tam někdo rozuměl, no ale snažil se to dohnat rozkádáním těma svýma ručičkama....Mám dojem, že z celé této emerické anabáze budou Fialu hlavně bolet ty ručičky..... 🙂

risan ( 16. dubna 2024 21:07 )

Ten slovak aspon umi kvaknout anglicky, fiala maximalne rusky

risan ( 16. dubna 2024 21:05 )

Fiala zase macha rukama, by me zajimalo, jedtli i neco rekl anglicky

2358abc ( 16. dubna 2024 20:52 )

hahahaha....oba si mysli, jak jsou chytri a protom jeden je blbejsi, nez ten druhej, ten prvni z Bileho domu, se navis po s i ra.....

2358abc ( 16. dubna 2024 20:50 )

Obama, Soros a globalisti, Schwab....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa