Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš s Trumpem, Nečas s Obamou či Zeman s Bushem: Kteří premiéři jednali v Bílém domě a o čem?

  • Autor: ČTK,trm,simao - 
    15. 4. 2024
    16:30

    Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky. Prvním byl tehdejší premiér Václav Klaus, který se sešel s viceprezidentem Alem Gorem v roce 1993 a v roce 1995 s prezidentem Billem Clintonem. Dvakrát se do Bílého domu dostal i Vladimír Špidla, naposledy z českých premiérů zanechal stopu v Bílém domě Andrej Babiš, který tam dorazil i s manželkou Monikou v březnu 2019 a vítali je manželé Trumpovi. Na další přijetí českého premiéra v Bílém domě ve Washingtonu se čekalo 5 let, než pozvání obdržel Petr Fiala.

  • 1.První Klaus

    Prvním premiérem v Bílém domě byl již v říjnu 1993 Václav Klaus, který se tehdy ovšem setkal pouze s viceprezidentem Albertem Gorem, s nímž jednal o záměru ČR vstoupit do Severoatlantické aliance.

    Podruhé se Klaus v roli předsedy vlády do sídla amerického prezidenta dostal v květnu 1995, kdy během zhruba půlhodinové schůzky jednal s prezidentem Billem Clintonem také o české cestě do NATO.

    Jako první český premiér se Klaus setkal s prezidentem Clintonem v roce 1995 Jako první český premiér se Klaus setkal s prezidentem Clintonem v roce 1995 | Profimedia

  • 2.Zeman s Clintonem

    S prezidentem Clintonem se ve Spojených státech setkal jako premiér také Miloš Zeman, a to v listopadu 1999 na slavnostním setkání na Georgetownské univerzitě k 10. výročí pádu berlínské zdi.

    Do Bílého domu se ovšem Zeman dostal až za George Bushe, a to v listopadu 2001 krátce po teroristických útocích na USA. Bush tehdy ocenil informace od českých tajných služeb týkající se schůzky jednoho z útočníků z 11. září Muhammada Atty s iráckým diplomatem v Praze (o tom, zda se setkání opravdu konalo, ovšem dodnes panují pochybnosti).

    Miloš Zeman coby premiérem s tehdjším prezidentem USA Georgem Bushem v Bílém domě Miloš Zeman coby premiérem s tehdjším prezidentem USA Georgem Bushem v Bílém domě | Profimedia.cz

  • 3.Špidla byl v Bílém domě hned dvakrát

    V červenci 2003 navštívil dokonce dvakrát Bílý dům tehdejší sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla. S prezidentem Bushem jednal o vzájemných vztazích a o boji proti terorismu nebo o válce v Iráku, která začala v dubnu 2003.

    Iráku se týkala i druhá schůzka, při které se Špidla setkal s viceprezidentem Richardem Cheneyem a mluvil s ním o poválečné obnově této země a o míru na Blízkém východě s tím, že obě věci spolu souvisejí.

    Vladimír Špidla a George Bush se setkali v Česku i v Bílém domě ve Washingtonu Vladimír Špidla a George Bush se setkali v Česku i v Bílém domě ve Washingtonu | Profimedia.cz

  • 4.Topolánek u Bushe

    Třetím českým premiérem, který se v Bílém domě setkal s prezidentem Bushem, byl v únoru 2008 Mirek Topolánek. Do Washingtonu přiletěl mimo jiné kvůli podpisu memoranda o zrušení amerických víz pro české občany, hlavním bodem jednání ale byly přípravy na vybudování protiraketového radaru v Brdech. 

    Právě toho se týkala schůzka mezi Topolánkem a Bushem, radar ovšem nakonec vybudován nebyl. Bushův nástupce Barack Obama projekt přehodnotil a v září 2009 USA od záměru vybudovat v ČR a Polsku protiraketový štít upustily.

    Mirek Topolánek se coby premiér sešel v Bílém domě s Georgem Bushem (27.2.2008) Mirek Topolánek se coby premiér sešel v Bílém domě s Georgem Bushem (27.2.2008) | Úřad vlády ČR

    Mirek Topolánek se coby premiér sešel v Bílém domě s Georgem Bushem (27.2.2008) Mirek Topolánek se coby premiér sešel v Bílém domě s Georgem Bushem (27.2.2008) | Úřad vlády ČR

  • 5.Nečas s Obamou

    Do Bílého domu se podíval také premiér Petr Nečas, a to v říjnu 2011. S Obamou tehdy jednal o americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně i o projektu na vznik centra Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů v ČR. Šéf Bílého domu při setkání ocenil Českou republiku jako dobrého spojence USA. Vyzdvihl například spolehlivost českých vojáků na misi v Afghánistánu.

    Petr Nečas coby premiérem s tehdjším prezidentem USA Barackem Obamou v Bílém domě Petr Nečas coby premiérem s tehdjším prezidentem USA Barackem Obamou v Bílém domě | Profimedia.cz

  • 6.Sobotka u viceprezidenta Bidena

    Sídlo americké hlavy státu navštívil i premiér Bohuslav Sobotka, a to dokonce dvakrát. Ani jednou ovšem nešlo o schůzku s Obamou.

    V listopadu 2014 jednal Sobotka s viceprezidentem Joem Bidenem, který ocenil aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Hovořili tehdy také o spolupráci v obraně a energetice. Podruhé Sobotka navštívil Bílý dům v dubnu 2016, kdy se zúčastnil večeře pořádané Obamou pro vrcholné představitele států, kteří byli ve Washingtonu na jaderném summitu.

    Český premiér Sobotka se krátce setkal s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Český premiér Sobotka se krátce setkal s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. | Twitter Lubomíra Zaorálka

  • 7.Babiš i s Monikou u Trupových

    Zatím posledním českým premiérem, který Bílý dům a tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa navštívil, byl v březnu 2019 Andrej Babiš. V Bílém domě se podle Babiše debatovalo o kybernetických hrozbách, o energetice a plynovodech. Krátce se státníci zabývali projektem modernizace českých jaderných elektráren, nákupem víceúčelových vrtulníků pro českou armádu a případným dovozem amerického zkapalněného plynu. Tématem jednání v Bílém domě byly také závazky České republiky vůči NATO.

    Video  Andrej Babiš u Donalda Trumpa v Bílém domě: Co si řekli?  - Blesk - Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

  • 8.Jediná oficiální návštěva prezidenta: Václav Havel

    Z českých prezidentů byl na nejvyšší úrovni přijat v Bílém domě pouze Václav Havel v roce 1998 Billem Clintonem, předtím tam byl ještě jako československý prezident v letech 1990 a 1991.

    Druhý český prezident Klaus během deseti let ve funkci pobýval ve Spojených státech opakovaně, nikdy se však nejednalo o oficiální státní návštěvu. V březnu 2005, když v USA představoval svou knihu, se v Bílém domě setkal s prezidentem Georgem Bushem na zhruba půlhodinové schůzce. Bylo to jeho jediné setkání na podobné úrovní s americkým prezidentem.

    Další český prezident Miloš Zeman se do Bílého domu podíval pouze jako premiér. Jako prezident pozvání nedostal, ačkoli podporoval Donalda Trumpa.

    Prezident Havel v Bílém domě potkal i prezidenta Clintona Prezident Havel v Bílém domě potkal i prezidenta Clintona | ČTK

jajas ( 16. dubna 2024 12:58 )

Tak jestli to tak Biden řekl, pak jen přečetl informace ze svých taháků....které mu, bůhví kdo napsal....stejně jako Pepa má své "spo­lupra­covní­ky".­... 🙂

roxin ( 16. dubna 2024 08:19 )

Nevím proč se divíš a nejen ty i xiioma, nebo ty snášíš Babiše? Všichni tady vědí jak jsi milý když se vzpomene nebo i nevzpomene (vzpomeneš ho sám) Babiš na tvou reakci a píšeš jen o něm. Už mě přestává bavit to vaše divení i na vaše reakce k prozápadní vrchnosti, myslím tebe a xiiomu! Už jsem to několikrát psala že jsou různí lidé s různými názory a co se líbí tobě se nelíbí mě a co píšeš TY NA BABIŠE A HNUTÍ ANO NEBO ZEMANA NEKOMENTUJI, pišeš si co chceš, tak nechejte psát i vy mě a pokud vám to vadí NEKOMENTUJTE, jiné to nebude, svůj názor nezmě­ním!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

6vox6 ( 16. dubna 2024 07:29 )

Toho minulého nepozvali ani za celá dvě období jeho mandátu. 😃

6vox6 ( 16. dubna 2024 07:27 )

To vypadá, žes tam se všemi byla, když to tak dobře víš.

6vox6 ( 16. dubna 2024 07:26 )

Nejvíc od tebe. Jsi jako posedlá. Všichni tady vědí, že Fialu nesnášíš, ale ty tu zdejši komunitu musíš o své nenávisti ubezpečovat stále dokolečka dokola. Že tě to baví 😨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa