Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Fiala o schůzce s Bidenem: „Překvapila mě jeho srdečnost.“ A co řešil s šéfem CIA?

Aktualizováno -
16. dubna 2024
00:13
Autor: ČTK, eis, amb - 
15. dubna 2024
22:37

Překvapilo mě, jak je americký prezident srdečný. Tak v rozhovoru pro Českou televizi premiér Petr Fiala (ODS) zhodnotil své setkání s Joem Biedenem. Premiér v úvodu návštěvy Bílého domu označil za klíčové, že Česko a Spojené státy sdílejí stejné hodnoty, jako jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden prohlásil, že považuje Českou republiku za skvělého spojence. Fiala pak ČT popsal i své návštěvu sídla CIA.

„Potřebujeme se vyrovnat s výzvami, jako jsou ruská agrese na Ukrajině, terorismus či složitá situace na Blízkém východě,“ uvedl Fiala. V takové situaci je podle něj hluboká bezpečnostní spolupráce demokratických zemí nutností.

Biden ocenil českou podporu Ukrajiny, konkrétně snahu zajistit pro Ukrajince dělostřeleckou munici. „Stojíme při sobě a já si velmi vážím toho, co vaše země udělala, jak pomáháte Ukrajině a jak v té pomoci pokračujete. Pane premiére, děkuji vám, že se snažíte zajistit téměř milion kusů munice pro Ukrajinu. Kongres musí schválit financování, je to opravdu nutné, ten zákon se musí schválit, musí se to udělat teď. Jste skvělým spojencem, jsme si stále bližší, jsme silnější, prohloubili jsme obrannou spolupráci, společně pracujeme i na čisté energii. Vážím si toho, jak pomáháte Ukrajině,“ prohlásil Biden na úvod schůzky.

Fiala připomněl historické vztahy Československa a USA. „Spojené státy hrály významnou roli v založení nezávislého Československa, náš první prezident Masaryk měl americkou manželku,“ uvedl premiér. Dálší slova patřila situaci na Ukrajině. „Velmi se snažíme, abychom Ukrajině pomohli a abychom zastavili Putinovu agresi. V roce 1968, to jsem byl ještě malý chlapec, jsem viděl ruské tanky v ulicích svého města a nechci to vidět znovu. Musíme tedy nadále podporovat Ukrajinu co nejdéle, a právě proto jsme zahájili českou iniciativu na shánění munice,“ zdůvodnil Fiala českou aktivitu na pomoc okupované Ukrajině.  

Fiala hodnotil setkání s Bidenem jako velmi přátelské: „Prezident Biden ocenil roli ČR v současném světě a naše vzájemné vztahy, probírali jsme současnou situaci ve světě obsáhle a shodli jsme se na pomoci Ukrajině.“ 

Dále se oba státníci bavili nejen o situaci na Blízkém východě, ale také o energetice. „Probírali jsme naše ekonomické vztahy a posílení ekonomické spolupráce v rámci rozvoje jaderné energetiky a dodávkách LNG do Evropy. To nám ostatně pomohlo zbavit se závislosti na ruském plynu. ČR bude do budoucna používat jaderné palivo, které bude dodávat společnost Westinghouse, dále budeme spolupracovat na modulárních projektech,„ dodal po vzájemném setkání Fila a zmínil, že Biden Česko zná, vzpomněl na dobu před 25 lety, kdy Česká republika vstoupila do NATO.  

Fiala o CIA i agresi

Po návštěvě Bílého domu se Fiala přesunul na rozhovor s Českou televizí. Uvedl, že řada zemí sleduje, jak dopadne ruská agrese na Ukrajině. Pokud by Rusko uspělo, bude to signál pro další velmoci a agresivní státy, a i proto je podpora Kyjeva v globálním kontextu zásadní. Bez aktivní role Spojených států a jejich pomoci svět v bezpečí nebude, dodal Fiala.

„Překvapila mě skutečně srdečnost pana prez Bidena,“ řekl Fiala v rozhovoru pro Českou televizi. „Myslím si, že opravdu není přehnané říct, že dnes máme ve světě prestiž a je to i díky tomu, jaké zastáváme hodnotové postoje a co děláme a o co se snažíme. A toto bych vůbec nepodceňoval, protože to není nic samozřejmého a má to potom vliv i na spoustu dalších věcí,“ uvedl. Zopakoval strach, že by se ruské tanky mohly vrátit do středoevropských měst. 

Dnešní návštěva sídla Ústřední zpravodajské služby (CIA) je podle Fialy výrazem velmi kvalitní spolupráce českých zpravodajských služeb s těmi americkými. Při setkání s ředitelem CIA Williamem Burnsem opakovaně zaznělo, že si této spolupráce velmi váží, jakož i role České republiky v bezpečnostní architektuře, řekl Fiala pro ČT. Poznamenal, že je rád, že návštěvy centrály CIA se zúčastnili i šéfové všech tří českých tajných služeb.

Symbolická návštěva

Fiala ještě před setkáním prohlásil, že česko-americké vztahy jsou vynikající a jeho návštěva je toho důkazem. Řekl, že s Bidenem chce hovořit o mezinárodní situaci, která není jednoduchá, i o ekonomických vztazích mezi Českem a Spojenými státy, které se v poslední době rozvíjejí a je třeba jim dát impuls.

Fiala považuje za symbolické, že jeho návštěva se koná v roce, kdy si Česko v březnu za přítomnosti bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Praze připomnělo čtvrtstoletí od vstupu do Severoatlantické aliance (NATO).

Video  Fiala v USA: Premiéra v Bílém domě přijal Biden  - Blesk: Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

jajas ( 16. dubna 2024 18:16 )

Taky si myslím...můj syn a už i vnuk, když byli v podobném věku, tak vždycky když viděli kombajn nebo jeřáb nebo traktor tak byli nadšeni! 🙂 I když poprvé viděli tramvaj nebo bus...prostě jen kulili oči. 😃

Dana Pupil ( 16. dubna 2024 13:40 )

Takový čtyřletý kluk měl spíš rozzářené oči, když viděl tank.

Dana Pupil ( 16. dubna 2024 13:37 )

To už s ním nebude k vydržení vůbec. ČT a mainstream z toho budou žít nejméně půl roku. Teď ještě mají na Hradě hluboký smutek, jejich Micka odešla a Pavlová to sděluje, kde se dá. Asi by to chtělo třídenní státní smutek. 😃

jajas ( 16. dubna 2024 09:11 )

No asi věděl, protože měl v ruce takové lístečky ze kterých četl a věřím, že alespoň slova jako česko, Fiala a Ukrajina tam byla napsána.... 😃

jajas ( 16. dubna 2024 09:09 )

Prý: "V roce 1968, to jsem byl ještě malý chlapec, jsem viděl ruské tanky v ulicích svého města a nechci to vidět znovu. " 😃 Tak ve čtyřech letech byl skutečně móc malej "chlapec na to, aby chápal o co jde...prostě malej chlapec viděl velké stroje, *** mu možná řekl, že je to tank a basta...A určitě si to pamatuje...prostě nadčlověk... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa