Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vojenský analytik v Blesku: Spustí Izrael odvetnou akci?

Video se připravuje ...
Autor: hol, hor - 
15. dubna 2024
15:01

Skutečný slib, tak nazvala íránská armáda operaci, při níž na Izrael v noci na neděli vyslali přes 300 bezpilotních letounů a raket. Írán tak učinil poté, co na začátku dubna sliboval odvetu za útok na konzulát v Damašku. Izraelské armádě se podařilo zneškodnit 99 % dronů a raket. Spustí Židovský stát odvetnou akci? Jaké ambice má Írán? A stojíme na prahu eskalace dalšího krvavého konfliktu? Na tyto otázky odpovídal v pořadu Epicentrum vojenský analytik Otakar Foltýn.

„Rychlost dronu je asi 185 km v hodině a tím pádem to letí nějakých osm hodin, kdežto střely s plochou dráhou letu letí pouze dvě hodiny a balistická raketa asi 12 nebo 13 minut. To znamená, oni to načasovali tak, že napřed poslali vlnu těch šahídů, potom poslali střely s plochou dráhu letu a potom balistické rakety tak, aby ten dopad byl synchronizovaný v jeden okamžik,“ vysvětlil taktiku nočního útoku íránských revolučních gard Foltýn.

Ostuda pro Írán a finanční zátěž pro Izrael

Jen naprostý zlomek střel ale dopadl na Izraelskou půdu. Podle Foltýna si tak Írán utrhl ostudu, protože i přes tak masivní útok nepřekonal obranné systémy Izraele. Železná kopule, jak se systému říká, sice obyvatele Izraele uchránila, jeden takový útok ale stojí státní kasů v přepočtu kolem 31 miliard korun. Výrazně oslabit by to ale zemi nemělo.

„Izrael si to dovolit může. Pokud by ale takové útoky v tomto množství Írán opakoval několikrát, tak už by to samozřejmě na zásoby raket do protivzdušných systémů vliv mělo,“ řekl ve studiu Foltýn. „Rakety do systému protivzdušné obrany potřebuje jak Ukrajina, tak Izrael. To znamená, pokud by došlo k tomu, že by se ten konflikt zintenzivnil a zvýšila se izraelská spotřeba, tak samozřejmě to jsou ty samé prostředky, které by mohla potřebovat Ukrajina, například systémy Patriot,“ varoval vojenský analytik.

Na důraznou odvetu nemá Izrael vedle konfliktu v Gaze prostor

Eskalace konfliktu na Blízkém východě proto mimořádně vyhovuje Rusku. To má navíc dlouhodobě dobré vztahy právě s Teheránem. „Balík pomoci Ukrajině je tentýž balík, v kterém je i pomoc pro Izrael, to znamená, pokud by v tento okamžik Spojené státy se opravdu takzvaně naštvaly a nakonec ten balík schválili, tak to pomůže jak Ukrajině, tak Izraeli, kapacity na to Spojené státy mají,“ doplnil do kontextu Foltýn roli Spojených států.

Silný úder se podle analytika ze strany Izraele nedá očekávat. Země za posledních 6 měsíců směřuje své síly do Gazy, kde bojuje s teroristickým hnutím Hamás. Tomu se, stejně jako civilistům v Pásmu Gazy, sobotní útok hodí. Situace na Západ od Izraele se totiž na chvíli uklidnila, když Izrael přesunul část vojáků. „Logicky to samozřejmě pro Hamás je odlehčení, protože ani izraelská armáda si nemůže dovolit dlouhodobě intenzivní operace v Gaze a zároveň regionální konflikt s Hizballáhem na severu, “ naznačil budoucí vývoj Foltýn.

Podle dosavadních informací zatím není jasné, jak Izrael na útok Íránu zareaguje. Analytik se ale podělil o svůj osobní pohled na situaci: „Ta odveta musí nějakým způsobem přijít, protože jsme v prostředí Blízkého a Středního východu. To znamená, tady ztráta tváře znamená, že se stáváte obětí, kdo ztratí tvář a stává se slabším a přitahuje na sebe potenciálního agresora. Ten úder by mohl být, řekněme, limitovaný - ve formě zvýšených úderů na islamistické hnutí Hizballáh, které řídí íránské revoluční gardy. Tam by ten eskalační potenciál nebyl příliš vysoký, protože ty údery probíhají už nějakou dobu a v zásadě obě dvě strany to nepovažují za, řekněme, vyhlášení války.“

Video  Epicentrum - Otakar Foltýn  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

emil stika ( 16. dubna 2024 06:11 )

Židi napadnou cizí stát a když se brání je to agrese

ota prvni ( 15. dubna 2024 16:19 )

Smekám před IRÁNEM

--- nebot více než 80 hodin před útokem na Agresora IZRAEL informovaly U.S.A. o útoku... 😃

-tomu říkám Arabská frajeřina... 👍

Jirik-ta ( 15. dubna 2024 15:40 )

MAP 1966 Půlroční výroba celého Západu byla spotřebovaná

generál Burkhard varoval Macrona i Bidena, že sestřelovat drony a levné křižující rakety střelami Aster/Mamba a Patriot je zvěrstvo, protože k sestřelu v hodnotě 20 000 USD je třeba vynaložit 1 milion USD, a to si Západ nemůže dovolit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa