Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Češka Karolína v Izraeli: Bylo jasné, že Írán zaútočí! Po teroru Hamásu jsou lidé připravení na leccos

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2024
21:29

Češka Karolína Avivi Řeháčková v Izraeli vystudovala vysokou školu zaměřenou na terorismus a bezpečnostní studia. Nyní zažila útok Íránu na Izrael během pobytu v izraelské Herzliji. Ve vysílání České televize upozornila na to, že Izraelci jsou připraveni na vše možné - i kvůli tragickému útoku 7. října 2023, který podnikli teroristé z Hamásu. Přesto byl útok Íránu v něčem přece jenom neobvyklý...

„Jak já, tak moje okolí a řekl bych, že každý Izraelec vzhledem k tomu, co se stalo 7. října, už jsou dost odolní vůči tomu, co se tady děje, a my jsme to vlastně vnímali úplně stejně,“ uvedla v neděli večer Češka Karolína v pořadu 90′ na České televizi.

Připomněla tak 7. říjen 2023, kdy do Izraele vtrhli ozbrojenci Hamásu a rozpoutali vražedné běsnění, po kterém následovala dodnes pokračující odvetná akce Izraele v Pásmu Gazy.

„Írán hlásil, že odveta proběhne patnáctého, původně to mělo být zítra, takže jsme s přáteli vyrazili včera večer na večeři, ale okolo deváté hodiny byl mítink izraelské vlády, která řekla, že od 23. hodiny bude platit speciální stav, stav ohrožení, kdy by se lidé měli držet spíše doma. Na druhý den zrušili školy a univerzity, mnohé práce daly volno Izraelcům. Bylo jasné, že Írán zaútočí. Ve chvíli, kdy to začalo, což bylo krátce po půlnoci, tak tady existuje aplikace, ve které vy si nastavíte, v jaké oblasti jste a podle té oblasti vám začne zvonit alarm. V tu chvíli, když ten alarm začne zvonit, tak vy máte tady v oblasti centrálního Izraele zhruba minutu a půl, někdy i více, se dostat někam do krytu,“ říkala Karolína Avivi Řeháčková.

„Pro nás to skutečně nebylo nic až tak nového,“ podotkla Češka, která v Izraeli vystudovala vysokou školu se specializací na boj proti terorismu a státní bezpečnost.

„Nechci říct, že pro Izrael tohle byla každodenní záležitost, určitě ten způsob toho útoku byl jiný, než kdy předtím, Írán vlastně nikdy předtím v historii nezaútočil přímo z území Íránu na Izrael,“ připomínala Češka útoky prostřednictví Hizballáhu z Libanonu nebo ostřelování z oblasti Jemenu.

Podle ní je zároveň izraelská společnost vyčerpaná z půlročního konfliktu s Hamásem a netouží po otevírání další fronty na severu s Hizbaláhem a Íránem. Sestřelení 99 procent dronů a raket z Íránu však neznamená, že Izrael toto ostřelování přejde bez odvety a bude to považovat za jakýsi status quo. „Neznamená to, že tohle budou tolerovat,“ dodala Češka.

13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024)
Zobrazit celý online

Útok Íránu odsoudili čeští politici i české ministerstvo zahraničních věcí. „Česko důrazně odsuzuje destabilizující chování Íránu a jeho zástupců, kteří rozhodli o útoku na izraelské území. Znovu připomínáme právo Izraele na sebeobranu. Íránské dlouhodobé agresivní chování brání blízkovýchodnímu regionu žít v míru a bezpečí,“ vzkázal Černínský palác.

Velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová na sociální síti X v neděli poděkovala izraelské armádě IDF za to, že poslední noc lidi v Izraeli chránila.

„Celý útok skončil přibližně kolem druhé hodiny, půl třetí hodiny v noci izraelského času (01:00 až 01:30 SELČ). V tuto chvíli už opět funguje i mezinárodní letiště,“ hlásí Kuchyňová Šmigolová.

„Během útoku žádní Češi naši pomoc nevyhledali. My jsme už v pátek rozeslali zprávu systémem Drozd, která upozorňovala na hrozící nebezpečí během víkendu. Potom jsme dávali nějaké informace na sociální sítě,“ pokračuje velvyslankyně. „Čeští občané se začínají obracet na nás až teď, kdy se ptají, jestli funguje letiště, jestli poletí jejich let a tak dále,“ dodala.

Video  Jedinečný duel v Blesku: Expertka Kalhousová a zpěvák Klus o válce s Hamásem a situaci v Pásmu Gazy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...