Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hrůzné detaily smrti Navalného (†47): Hodiny čelil mučení? Soudního znalce umlčeli

Autor: mav - 
12. dubna 2024
17:38

Oficiální report o podezřelé smrti ruského politického vězně Alexeje Navalného (†47) stále ještě není. Předběžné úřední informace o jeho skonu 16. února ve věznici v ruské Arktidě hovořily o přirozené smrti, nevolnosti a také o krevních sraženinách. A právě ty mohly vzniknout nepřirozeně, mučením.

S takovou informací přišel projekt Gulagu Nět, který provozuje exilový ruský bojovník za lidská práva Vladimir Osečkin. Mimo jiné se snaží rozkrývat a upozorňovat na mučení a týrání v ruských věznicích – tak jako v případě Navalného.

„Podle zdroje Gulagu.net byl na soudního znalce vyvíjen nátlak, aby zatajil nález trombů a krevních sraženin v lýtkových svalech a na rukou, který svědčí o vzniku krevních sraženin v důsledku poruchy normálního krevního oběhu,“ píše projekt na Telegramu.

Znalec se podle jeho informací přiklonil k názoru, že čtyři až pět hodin před biologickou smrtí vězně byly jeho ruce a nohy svázány a pevně staženy. „Právě proto, aby krev netekla a tvořily se sraženiny, které pak ucpaly plicní tepnu a mozkové cévy,“ dodává. Silný tlak na znalce i policejní vyšetřovatele prý vyvíjí tajná služba FSB – nástupkyně KGB, která patří ke klíčovým oporám režimu Vladimira Putina.

Oficiálně je jisté, že Navalnyj v trestanecké kolonii nepřiměřeně – a nepřípustně – trpěl. Za sebemenší prohřešek či neschopnost uposlechnout sebezlovolnější rozkaz putoval na trestní samotku, třebaže to pravidla umožňují jen na omezenou dobu. Stěžoval si také, že ho bachaři nenechají ani vyspat, například stále mu v cele v noci svítilo a bzučelo světlo.

Podobně trpí za mřížemi další prominentní kritik ruského režimu, Vladimir Kara-Murza, ve čtvrtek to byly dva roky od jeho zatčení. I jeho posílají bachaři často na trestní samotku. Aby to bylo v souladu se zákonným limitem 15 dní, vymyslelo si vedení kolonie pro trestní celu jiný název, uvedla v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa jeho manželka Jevgenija. „Používají trestní cely, aby ještě zhoršili zdravotní stav vězňů,“ dodala Kara-Murzová, jejíž muž trpí neuropatií – zřejmě od doby, kdy ho dvakrát špioni otrávili a on se znovu učil chodit.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

verka1 ( 13. dubna 2024 18:13 )

V zimě ve vězení nikdo nevydrží.
Bojoval za lidská práva a takhle dopadl.

Kapsa Kapsik ( 13. dubna 2024 16:12 )

Ja v letadle, co pul hodiny delam rozcićku.. Pokud je ćlovek donucen ve 47 letech zustat kompletne bez pohybu,po 2 hod. roste riziko umrti. On zermrel "prirozenou smrti", kdyż mel zablokovan jakykoli pohyb pres nekolik hodin.. To ćlovek do 30 let zvladne, ale u skoro padesatnika nastoupi katasrofalni problem...

Tohle je ciste umućeni k smrti, za poużiti " prirody"..

Uživatel_5354308 ( 13. dubna 2024 12:38 )

To je asi tak přirozená smrt, jako všechny ty pády z okna nepohodlných lidí. Tady se nabízí asociace s pádem jana Masaryka z okna, kde se mluvilo o možné účasti dvou ruských agentů. Myslím si, že dnes už nemusí být žádná pochybnost o vraždě, protože jak vidět, je to běžný postup KGB, i když se dnes jmenují jinak. U Navalného jde bezpochyby o vraždu, zabalenou do nelidských podmínek, týrání zimou, hladem, psychickým týráním a mučením. Prostě tak, aby na těle nenašli přímo otevřené rány a polámané kosti.

Uživatel_5634767 ( 13. dubna 2024 10:48 )

Jen čert ví co je pravdy na tom všem!! V novinách lži, v telce lži, v rádiu lži. Nikomu a ničemu se nedá věřit ale brát to s rezervou!! Lidstvo na planetě se nenávidí na smrt 👎 četl jsem článek od vědce jak to dopadne na planetě. Zničíme sami sebe navzájem. Dělal se pokus s myšima, bylo jich několik stovek láska mezi nimi, množili se o 106 a pohoda ve vzájemném soužití. Pak se po nějaké době začali mezi sebou hašteřit, prát a požírat se až doslova vyhynuli. Tak to dopadne s lidstvem na planetě. Jen samá nenávist a boje jsou mezi lidmi. 👍

Kapsa Kapsik ( 13. dubna 2024 10:24 )

a smeje se tech slov, prave na te fotce..

Zobrazit celou diskusi