Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Moskva ve velkém tají válečné oběti, nechce rodinám platit odškodnění, tvrdil voják v odposlechu

Autor: DVL, swp - 
12. dubna 2024
13:49

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) zachytila rozhovor ruského vojáka, ve kterém se mluví o tom, že pro Rusko není z finančního hlediska výhodné vracet mrtvé vojáky zpátky do vlasti. Není to poprvé, co se podobné zprávy objevily, Moskva chce zjevně ušetřit na svých mrtvých i raněných. Informoval o tom server Newsweek.

Moskva údajně zanedbává informování rodinných příslušníků o smrti svých blízkých na Ukrajině, aby se vyhnula placení odškodnění. Zjistila to ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) poté, co zachytila telefonát s ruským vojákem.

V telefonickém rozhovoru, který publikovala HUR na svém Telegramu, lze slyšet ruského vojáka, jak říká, že Kreml uvádí zesnulé bojovníky spíše jako „pohřešované“ než mrtvé, aby se vyhnul placení odškodnění.

„Říkám, je pro vás výhodné, když mi řeknete, že se neztratil, takže za něj nemusíte platit… Víte, neslyšeli jsme o něm měsíc a půl," říká voják během telefonního hovoru.

Odškodnění 1 259 869 Kč

Již dříve se objevily zprávy, že Rusko hledalo způsoby, jak se vyhnout splnění svého slibu odškodnit rodiny svých vojáků zabitých ve válce. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal v lednu 2023 dekret, který slíbil vyplatit rodině 5 milionů rublů (v přepočtu přibližně 1 259 869 Kč), pokud voják padne. Vojáci, kteří jsou zraněni na bojišti, mají nárok na platbu 3 milionů rublů (v přepočtu přibližně 755 921 Kč).

V červnu 2023 matka ruského vojáka Michaila Čerkasova řekla Rádiu Svobodná Evropa, že jí Čerkasovovi spolubojovníci řekli, že její syn byl zabit ve válce na začátku měsíce. Ruská armáda však údajně nařídila ponechat Čerkasovovo tělo na bojišti, protože by nebylo „výnosné“ přivézt ho domů.

Nezávislý ruský investigativní portál Open Russia ve zprávě zveřejněné v prosinci uvedl, že další ruský voják, který byl těžce zraněn na frontě, dostal od vlády místo peněz jen dva kbelíky mrkve a pytel cibule. Vojákova manželka Irina portálu řekla, že její manžel měl extrémní bolesti a vyžadoval operaci kolena, ale byl poslán bez operace zpátky do bitvy.

„Má silné bolesti, nemůže narovnat koleno a nemůže chodit bez berlí. Bere léky proti bolesti a prášky na spaní," řekla Irina.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa