Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové naverbovali odsouzené, teď ruší v Krasnojarském kraji dvě věznice

Autor: ČTK - 
21. března 2024
20:59

V Krasnojarském kraji na Sibiři v nejbližší době zruší dvě pracovně nápravná zařízení, oznámil dnes na zasedání parlamentu tohoto ruského regionu ombudsman Mark Denisov. Věznice se vyprázdnily kvůli tomu, že odsouzení odešli bojovat na Ukrajinu. Informuje o tom nezávislý ruskojazyčný portál The Insider.

Denisov poslance informoval o své činnosti v uplynulém roce. Řekl při tom, že se počet stížností na fungování nápravných zařízení loni oproti roku 2022 snížil přesně o čtvrtinu. Připustil, že je to kvůli tomu, že vězňů je méně a že kvůli tomu bude nutné některé věznice uzavřít. „Jednorázové výrazné snížení počtu odsouzených v situaci speciální vojenské operace vedlo k potřebě informovat výše postavené činitele o nutnosti uzavřít věznice kvůli úsporám,“ řekl Denisov. Jako speciální vojenská operace je v Rusku označována invaze na Ukrajinu, kterou na příkaz prezidenta Vladimira Putina ruská armáda zahájila v únoru 2022.

V Krasnojarském kraji bude uzavřena trestanecká kolonie ve vsi Gromadsk východně od Krasnojarsku, kde jsou vězněni už dříve trestaní muži. V obci Arejskoje západně od Krasnojarsku bude zrušeno nápravné zařízení s přísným režimem pro poprvé trestané muže. The Insider píše, že v Arejskoje byl několik měsíců držen novinář Ivan Safronov odsouzený za vlastizradu. Prokuratura ho obvinila ze spolupráce s českou rozvědkou.

Podle Denisova je uzavírání věznic dočasným jevem a v budoucnu je bude znovu potřeba otevřít. „Válka dříve či později skončí. Všechno se vrátí k normálu, protože sociální struktura společnosti se nezměnila,“ řekl ombudsman.

Válka Rusko vs. Ukrajina
9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Rusko do války na Ukrajině odsouzené začalo najímat už v prvních měsících invaze. Nejdříve se tím zabývala žoldnéřská Wagnerova skupina Jevgenije Prigožina. Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v úterý v konečném třetím čtení schválila návrh zákona, který mění nepodmíněný trest v podmíněný v případě pachatelů, kteří během války proti Ukrajině uzavřeli kontrakt s ruskou armádou.

Americký časopis Newsweek loni koncem roku s odvoláním na neoficiální údaje napsal, že Rusko do války proti Ukrajině naverbovalo na 100 000 trestanců.

Video  Český pozorovatel ruských voleb Pavel Sedlák: Putin důvěru Rusů neztratil.  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Uživatel_5814589 ( 24. března 2024 16:51 )

proč nenapíšeš rovnou komunistický koncentrak ,kde myslíte že se inspiroval soudruh Hitler??

Zobrazit celou diskusi