Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruští žáci luští kvíz vycházející z rozhovoru Putina s Carlsonem. Ten popírá existenci Ukrajiny

Autor: ČTK, swp - 
21. března 2024
20:21

Školáci v Rusku si lámou hlavu nad historickým kvízem, během kterého sledují část nedávného rozhovoru prezidenta Vladimira Putina s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem. Podle škol jde o intelektuální hru, při které mají mladí lidé poznat různé fáze vývoje ruského státu, napsala agentura Reuters.

Putin v únoru asi dvouhodinové interview s Carlsonem zahájil třicetiminutovým výkladem o dějinách Ruska od 9. století, během kterého mluvil třeba o tom, že Ukrajina nemá tradici samostatné státnosti. To je teze, kterou Kyjev odmítá.

Školy po celém Rusku v příspěvcích na sociální síti VK (VKontaktě) historický kvíz nazvaný Od Rusi k Rusku označují za zábavný a poučný zároveň. V některých případech se ho účastnily i děti, kterým je jen šest nebo sedm let.

Na kvíz upozornil projekt Ně Norma, který sleduje indoktrinaci ruských dětí ideologií podporující ruskou invazi na Ukrajinu. Je rozdělený do několika bloků věnujících se například důvodům pro zahájení války proti sousední zemi, americkým protiruským sankcím nebo „přistoupení současných ukrajinských území k Rusku“. Děti odpovídají třeba na otázku, co ve 13. století znamenalo slovo „Ukrajinec“. Má jim to připomenout, že šlo o strážce hranic nebo někoho, kdo žil v pohraničí, a nikoliv o obyvatele státu jménem Ukrajina. Na konci kvízu mají děti vymyslet otázku, jakou by položily prezidentu Putinovi.

Podle mluvčího projektu Ně Norma Dmitrije Cibirjova není překvapivé, že se Carlsonovo interview dostalo do škol vzhledem k tomu, v jak masovém měřítku se mu věnovala ruská státní média. Reuters podotýká, že není jasné, které části rozhovoru jsou v kvízu použité. Carlson, někdejší hvězda konzervativní televize Fox News, po něm čelil kritice, že byl vůči Putinovi mírný, a dokonce sám šéf Kremlu řekl, že by si býval přál tvrdší otázky.

Podle Cibirjova je tento kvíz pouze jedním z příkladů změn školních osnov po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Školy zavedly hodiny týkající se vlasteneckých témat, někdy je během nich navštěvují vojáci a váleční veteráni. Je Norma v minulosti kritizovala například případy, kdy děti ve školách vyráběly svíčky vojákům na ohřátí v zákopech nebo pletly maskovací sítě.

Putin obyvatelům Ruska opakuje, že je důležité, aby se sjednotili v době války a v situaci, kdy jejich země čelí existenční hrozbě ze Západu. Loni poradce Kremlu Vladimir Medinskij vydal čtyři nové učebnice dějepisu pro studenty ve věku od 16 do 18 let, které odrážejí Putinův pohled na rozpad Sovětského svazu a příčiny války na Ukrajině.

Cibirjov agentuře Reuters řekl, že vzdělávací systém v Rusku je ve stále větší míře používán pro šíření propagandy s cílem „získat nové účastníky, nové dobrovolníky pro válku“. Cibirjov za nejhorší považuje to, že děti takto získávají „falešný pocit patriotismu“. Upozorňuje, že se v nich takto zakoření přesvědčení, které u nich může přetrvávat dlouhá léta.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online
Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou.  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa