Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Davy Rusů mířících za Navalným neustávají: Nekonečné fronty ke hrobu a policie na hřbitově

Autor: DVL, swp - 
3. března 2024
13:57

Ruský prezident Vladimir Putin má podle deníku The Sun strach, že by smuteční průvod za zavražděného Alexeje Navalného mohl vyústit ve vzpouru. Mohla by se tak opakovat podobná událost z roku 1989, která přispěla k pádu Sovětské svazu. A podle videí sdílených na sociální síti X jsou davy lidí opravdu obrovské.

Jak píše britský deník The Sun, ruský prezident Vladimír Putin nařídil svým tajným agentům, aby zabránili případné vzpouře, která by se mohla vyvinout z průvodu, který míří na hhřbitov, kde je pohřben zesnulý opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Diktátor se bojí, že by se mohla opakovat situace z roku 1989, kdy měl pohřeb Andrej Sacharov, přední sovětský fyzik, disident a obránce lidských práv.

Putin agentům Federální služby bezpečnosti (FSB) nařídil, aby provedli „operaci“ na „ochranu ústavního pořádku před hrozbami“. „Úkolem FSB je zabránit vzpouře podobné té, co se udála během pohřbu Sacharova,“ řekl úředník novinám The Moscow Times.

Sacharov byl vědec, který získal Nobelovu cenu a svůj život strávil vyvíjením jaderných zbraní pro Sovětský svaz. Více byl však známý za svůj politický aktivismus a také varoval před používáním jaderných zbraní, kvůli čemuž si znepřátelil sovětskou vládu.

Stejně jako Navalnyj se stal vůdcem rostoucího opozičního hnutí proti Sovětskému svazu a čelil útlaku. Jeho pohřeb v roce 1989 navštívilo 50 000 lidí a byl popsán jako „hrozivý průvod“, kdy lidé ukázali svou podporu tehdejší ruské opozici. Tato událost ilustruje, jak byla země připravena na velkou politickou změnu. Byla jedním z prvních kroků k tomu, aby se Sovětský svaz tehdejšího prezidenta Michaila Gorbačova rozpadl.

Putin zavedl maximální opatření, aby zabránil podobnému scénáři s pohřbem Alexeje Navalného. Například státním a loajálním médiím bylo nařízeno, aby o průvodu nic nepsaly.

Dva vysoce postavené zdroje také uvádějí, že Navalného smrt způsobila nepokoje i mezi předními představiteli ruské vlády. Kreml „uspořádal řadu setkání s veliteli Federální bezpečnostní služby a ministerstvem vnitra po smrti ruského opozičního vůdce“.

„Navalného pohřeb je pro ruské vedení stresujícím testem,“ uvedl dříve úředník, se kterým server mluvil. „Toto téma bylo jedním z nejdůležitějších na setkáních s představiteli Kremlu, veliteli FSB a ministerstvem vnitra.“

„Kdo zabil Navalného?“

Pohřbu Navalného se zúčastnily desítky tisíc lidí a skandovaly hesla podporující Ukrajinu a hesla odporující válce a Putinovi. Den poté, co opoziční lídr zemřel, zatkla ruská policie více než 400 lidí po celé zemi u památníků a shromáždění na počest opozičníka. Dalších šest lidí bylo zadrženo v Moskvě při smutečním průvodu. Jedním z nich byl muž, který křičel: „Kdo zabil Navalného?“

I dva dny po pohřbu se s Navalným přicházejí rozloučit davy lidí. „Velké díky patří těm, kteří se v těchto dnech přišli rozloučit s Alexejem. Děkujeme, že jste přinesli květiny a fotografie, děkuji za vaši podporu. Na hřbitově je pořád fronta, takže je dobré nepřijít moc pozdě. Hřbitov je otevřen od 9 do 17 hodin,“ napsala na sociální síti X Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

Má se jednat o největší veřejné shromáždění od doby, co byly protesty proti Putinovi pod vedením opozičního politika Borise Němcova. „Dobré video zobrazující populaci, která se dostavila na pohřeb Alexeje Navalného v Moskvě. Je to největší veřejné shromáždění od protestů proti Putinovi pod vedením Borise Němcova před více než 10 lety, než byl Putinem také zavražděn,“ napsal na X Igor Suško, ředitel neziskové organizace Wind of Change Research Group.

Přísně střeženi

Lidé, kteří přicházejí, však riskují zatčení, napsaly noviny The Moscow Times. Ruská policie při vstupu do hřbitova nainstalovala detekční rámy a také prohledává ty, kteří přišli vzdát hold největšímu kritikovi Kremlu. Lidé jsou navíc neustále nuceni k tomu, aby nestáli na místě.

Někteří příznivci přinesli transparenty s Navalného hesly anebo nějaké upomínky, například žlutou kachničku, symbol vyšetřování korupce Putinova dlouholetého spojence a bývalého prezident Dmitrije Medveděva, které odhalil právě opoziční lídr.

Novináři agentury AFP vyzpovídali také několik lidí, kteří se přišli rozloučit. 50letá umělkyně Natalia, která odmítla říct své příjmení, řekla agentuře, že cítí „bolest, zoufalost a naději“. „Nakonec, Alexej nás žádal, abychom nezoufali, ale bojovali,“ řekla na hřbitově.

Další smuteční host, 52letý Vadim, řekl, že cítí „smutek a hořkost ze ztráty úctyhodného muže naší doby“. Naléhal na Navalného podporovatele, aby následovali jeho odkaz a „žili tak, jak chtěl žít Alexej, aby lidé v naší zemi a ve světě žili více šťastně“.

Další truchlící byli již o poznání méně optimističtí. „Je to smutné. A je prostě jasné, že všechno, co se s ním za ta léta vybudovalo, se tady také pohřbilo,“ řekl 29letý IT pracovník Roman.

Skupina pro sledování práv OVD-Info uvedla, že ruská policie v pátek zatkla nejméně 128 lidí, kteří se zúčastnili uctění památky Navalného v 19 městech.

Tisíce pochodujících na podporu Navalného, ​​požadujících ukončení ruské ofenzívy na Ukrajině a kritizujících Kreml, nebyly v Rusku k vidění od února 2022, kdy Moskva zahájila invazi na Ukrajinu.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

F.Prohazka ( 4. března 2024 13:22 )

Putin se bojí lidu a lid se bojí Putina.

krapotkin ( 4. března 2024 08:32 )

Já tam nešel taky, mumie jsem viděl v Klatovech a to mi stačilo.

lucie13 ( 4. března 2024 07:20 )

V Moskvě žije přes 12.600.000 lidí, více, než celá ČR dohromady. Z českého pohledu může být pár tisíc dav ale z ruského nikoliv.

Th0r_z_h0r ( 4. března 2024 02:15 )

The Sun je bulvar a vi leda velkulovy co si Putin mysli. To je realita. Aneb jak vydavat svoje prani, faky a bludy za fakta. 🤣 Stoji to za to? 🦧

Uživatel_5650027 ( 3. března 2024 21:07 )

Ta fronta končí před naším barákem v Aši🫡🥳😉😂😆

Zobrazit celou diskusi