Radnice Prahy 8 se na projektu dohodla s brněnským studiem Igloo Architekti. Ti ve se ve výběrovém řízení na stavbu umístili druzí. S vítězem tendru Axxi s.r.o. se ale městská část nedomluvila na podmínkách ani na ceně projektu.

Základní škola s celkem 27 třídami vyjde na celkem 970 milionů korun. Třetinu částky má podle domluvy uhradit soukromý developer Sekyra Group. Ten na Rohanském ostrově buduje projekt Rohan City. Má jít o novou čtvrť, která zahrne asi 3200 bytů a několik administrativních budov. Stavět by se mohlo začít v letech 2026 nebo 2027, přičemž první žáky by učebny mohly uvítat o tři roky později.

»Zelený ráj«

ZŠ Rohan bude částečně čtyřpodlažní. V třípodlažní části budou tělocvičny a prostory pro zaměstnance. Stavba je navržena v pasivním energetickém standardu, vytápěna by mohla být zemními vrty. Na střeše bude mít fotovoltaické panely a zelené zahrady. Počítá se se zachytáváním dešťové vody pro splachování záchodů a zalévaní zelených ploch.

Podle místostarosty Prahy 8 Radomíra Nepila (39, ANO) bude zásadní propojení školy s okolím, návaznost na řeku a zelenou spojnici vedoucí skrze ostrov. „Máme šanci vytvořit z dlouho zanedbané a nepřístupné lokality v centru úžasnou část města. Město tu připravuje velký park Maniny, investoři rezidenční a administrativní komplexy, my školu a školku a další veřejnou vybavenost,“ konstatoval.

Dostat dítě do školky v Karlíně  je »majstrštyk«

Podle místostarosty pro školství Matěje Fichtnera (40, ANO) je v Praze 8 vzdělávacích kapacit dostatek, jsou ale nerovnoměrně rozmístěny. „Místa ve školách a školkách nám chybí v oblasti Karlína a Libně, dokud nebude stát ZŠ Rohan musíme vymýšlet provizorní řešení ,“ uvedl.

Problémy s kapacitami v Libni a Karlíně

městská část plánuje otevřít 8 dětských skupin pro nejmenší děti. Aktuálně připravuje pět žádostí na vybudování kapacit za 100 milionů korun. „Z dotačního programu Národního plánu obnovy chceme získat dotace na nákup dvou novostaveb v Libni, ve kterých vznikne dohromady 5 dětských skupin. Další tři nové skupiny by měly vzniknout rekonstrukcí našich prostor,“ uvedl Radomír Nepil. „Aktuálně projektujeme přístavby a nástavby školek, ale to je běh na delší trať.

Dětské skupiny by mohly pomoci vykrýt nedostatek míst ve školkách a zároveň nabídnout rodičům péči o děti mladších tří let, aby mohli podle svých představ plánovat návrat do práce,“ uvedl Matěj Fichtner.

Fotogalerie
6 fotografií