Immanuel Kant, Edmund Husserl, Jan Sokol nebo John Stuart Mill, Ludwig Wittgenstein a další. Všichni významní filosofové, jejichž jména by měly nést ulice nově vznikající čtvrti na Rohanském ostrově, jak tento týden posvětila Rada hl. města Prahy.

Avšak rozhodnutí nejužšího vedení Prahy se setkalo s kritikou. Dokonce i ve vlastních řadách. Adam Zábranský (Piráti) se opřel do svých kolegů z toho důvodu, že ve svém rozhodnutí nezohlednili žádnou filosofku.

„Vím, že známých filosofů je mnohem více než známých filosofek. Pojmenovávání ulic i po ženách je dost jednoduché symbolické gesto, které za mě stojí za to dělat. Nepodpořil jsem proto materiál na pojmenování nových ulic a parků,“ vyťukal radní pro oblast majetku na sociální síť X.

Rohanský ostrov Rohirům!

Nejde o jedinou „reklamaci“, co se pojmenování 19 dosud nevzniklých ulic v Karlíně týče. Více než 10 tisíc petentů požaduje, aby ulice nesly názvy, které by s lokalitou daleko spíše souvisely. „Jsme toho názoru, že ulice by měly být pojmenovány podle osobností, které pocházejí z Rohanského království nebo k němu mají silnou vazbu, ne podle filosofů, kteří s Rohanem nemají nic společného,“ uvádí autoři petice.

Kde byl Husserl, když padly Západní Úvaly? Jak pomohl Imannuel Kant ve válce proti Sarumanovým hordám? Při vší úctě k Ludwigu Wittgensteinovi - navštívil vůbec kdy v životě Jízdmarku?“ táží se autoři petice. A sami přišli s návrhy, jak nové ulice pojmenovat. Souvisely by totiž s osobnostmi či místy Marky, jejíž obyvatelé sehráli stěžejní roli při porážce temného pána Saurona ve fantastické trilogii Pán prstenů.

Jednoho dne by se tak Pražané mohly dočkat Théodenovy ulice, pojmenované po králi Rohanu. Nebo Éowyniny či Éomérově neboli po Théodenově neteři se synovcem. A aby pro příště nebylo pochyb, kde by měli gondorští hledat Západní Úvaly, petice navrhuje pojmenování tamního parku právě na Západní Úvaly, stejně jako park Fangorn, pojmenovaný po hustém hvozdu, ve kterém žijí enti. Neschází ale ani ulice Rohanských štítonošek. Zásadní otázka však zní: Doopravdy by se takových ulic mohli Pražané dočkat, nebo jde jen o potutelný výkřik do tmy?

Hřib: Záslužný počin!

Někdejší primátor hlavního města, toho času náměstek s gescí pro dopravu, Zdeněk Hřib (Piráti) nebere petici vůbec na lehkou váhu. „Osobně to vnímám jako velmi záslužný počin, protože petice myslí také na ženy a navrhuje pro ně v místopisných názvech důstojné zastoupení,“ přidal se Hřib ke svému stranickému kolegovi z rady.

V souvislosti s diskutovanou pražskou čtvrtí filozofů bez jediné filozofky je mi sympatičtější Rohanská iniciativa,“ dodal na facebooku.. Zároveň vybídl ostatní Pražany, aby dali najevo svůj názor, která z variant je jim sympatičtější. Bude nakonec v Karlíně doopravdy čtvrť filosofů? Nebo dojde na pojmenování ulic podle Rohirů ze slavné Tolkienovy ságy? Nepřekvapivě se nejvíce hlasů štosuje právě pod druhou variantou.

Co takhle U Padajícího mostu?

Co se místopisných názvů týče, nezůstala pozadu ani Politická strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí – Mourek. Ta už nějaký čas nápaditě a v odlehčeném duchu komentuje dění právě v Praze 8. Svou „troškou do misky“ přispěla i tentokrát.

Názvy navrhuje takové, aby byly všem obyvatelům „osmičky“ povědomé, poněvadž „známé filozofy dle reakcí téměř nikdo nezná“. uvádí na Facebooku. Jaké názvy by si Mourek představoval? Třeba park U Nutrií či ulice u Grilovaných kuřat, podle notoricky známého stánku na Palmovce. A název U Padajícího mostu snad netřeba s ohledem na dlouhodobý stav Libeňáku představovat blíže.

Fotogalerie
99 fotografií