Těžká technika na most najede v pondělí. Zavře se severní část severní mostovky a v každém směru ubude pruh (ze 4 na 3). Ve směru z pravého břehu pak řidiče čeká křižování po improvizovaných přejezdech. Strakonickou rampu, přes kterou na most najíždějí auta od Zbraslavi, ale stavbaři zavřou už v sobotu.

Zároveň se vrací do provozu vratná rampa na Lihovaru, kde se řidiči jedoucí ze Strakonické mohou otočit a na most najet ve směru od Smíchova, jak to bylo už v roce 2022. Nájezd z ulice K Barrandovu na most naopak zůstane zachován. „Oprava významně zasáhne do dopravy v Praze. Nejkritičtější fáze je úvodních pár dnů, než si to řidiči takzvaně najedou,“ konstatoval náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (42, Piráti).

Kudy to objedeme?

Řidiči by se v době oprav měli mostu nejlépe zcela vyhnout. ale to není tak jednoduché. Objet mohou oblast až po Pražském okruhu (D0), na který se dostanou přes Zbraslav. Nově z něj mohou sjet na dočasně otevřeném sjezdu na Písnici. Opravy severní mostovky, po které auta jezdí z Braníka na druhý břeh, by měla celá proběhnout letos. Hotovo by mělo být do konce prázdnin. 

Nesmyslná uzavírka?

Řidičům nejde na mysl především uzavření strakonické rampy, která se bourala a znovu stavěla před dvěma lety. Nyní se na ní pracovat nebude. Je uzavřena jen proto, aby se snížil počet aut na mostě v době oprav. Jen po ní denně projede 13 000 aut.

Fotogalerie
106 fotografií