Umělecky činný byl Pablo Picasso, jenž je považován za jednoho ze zakladatelů kubismu, od 90. let 19. století do své smrti v roce 1973. Vytvořil nepřeberné množství maleb, kreseb, leptů a všeho možného, co lze tvořit tužkou, štětcem nebo špachtlí – ba dokonce i fotoaparátem. Avšak pozor!

Největší sbírka

„Krom toho, že byl malířem, byl Picasso také sochařem,“ sdělil Blesku podnikatel a mecenáš Vladimír Cnota, který hodlá Picassovu expozici v Praze otevřít. Nejen malby, kresby, sochy a keramiku, ale i různé předměty z Picassovy pozůstalosti se vášnivému sběrateli umění podařilo během let pracně nastřádat.

„On to byl takový vetešník,“ říká majitel sbírky s dobrosrdečným úsměvem. „Často sbíral věci, které někde náhodně zahlédl na ulici. Bicykl, vázy, anebo starou loutnu, kterou někdo jen tak vyhodil na ulici. Před nějakým časem se mi naskytla šance ji zakoupit. Nezaváhal jsem,“ krčí rameny. Podobně si obstaral i jiné předměty, které jej za života obklopovaly a dotvářely tak něco, čemu umělec mohl s intimní důvěrou říkat domov.

Picasso se stal neochvějnou vášní Vladimíra Cnoty na počátku století. „Do té doby jsem pokukoval spíše po Andy Warholovi, ale když jsem se někdy roku 2001 zúčastnil své první dražby Picassa, začal jsem se zaměřovat právě na jeho dílo. Tehdy mne to stálo 2 000 marek,“ přiznává. Dnes má ve své sbírce, která je co do rozsahu největší v celé republice a jedna z největších ve střední Evropě, zhruba 350 děl, přičemž u některých by se tisíce marek mohlo zdát jen jako „drobné“.

Návštěvníkům by rád předložil nejen předměty, které začlenil do své sbírky, nýbrž i rarity zapůjčené od jiných sběratelů či institucí. Některé by do Čech mohly doputovat až z dalekého Kataru, neboť Cnota je mimo jiné prezidentem Česko-katarské obchodní komory. Zároveň se počítá i s vystavením modelu Holubice míru, kterou Picasso plánoval navrhnout pro kubánský národ – avšak řízení osudu stihlo jeho životní dráhu ukončit dříve, než tento slib mohl splnit.

Za svůj pak slib přijal význačný český umělec Jiří George Dokoupil, který působil na Picasso Foundation v Malaze,“ podotýká Cnota. „Model holubice by měl být nejen klíčovým exponátem v plánované expozici, ale také symbolizuje spojení mezi českým uměním a mezinárodním uměleckým děním, sloužící jako most mezi kulturami, historií a budoucími generacemi umělců a umění milující veřejností.“

„A protože výstava bude nejen o díle Pablo Picassa, ale taktéž o tom, aby jej lidé mohli poznat především jako člověka, který prožil ojedinělý život, bude se jmenovat Picasso life,“ nastiňuje sběratel.

Ženy, zvířata, čerti a… ženy

Přestože je Picasso známý především pro svou kubistickou tvorbu, během svého tvůrčího období vystřídal řadu stylů i motivů. „Málokdo ví, že miloval zvířata. Zajímavé jsou třeba jeho malby zvířat jedním tahem štětce,“ podotýká majitel sbírky s tím, že když měl za domácí zvířátko například sovu, ocitala se i ona na plátně či papíru dle autorových tvůrčích představ.

„Nejvíce hrdý jsem ale na čerta. Picasso měl jedno schizofrenické období, kdy se čerty zabýval a maloval je. Nenamaloval jich tolik, snad čtyři až pět. Jde tudíž o naprosté rarity, protože originálů je velice málo,“ připouští Cnota. Právě jedna z těchto světových rarit bude na expozici mít také své výsostné zastoupení. „V jeden čas dokonce ke svému podpisu přidával kresbičku čerta,“ zmiňuje zajímavost.

Jednou z obrovských celosvětových rarit, které se Vladimíru Cnotovi podařilo sehnat, je Picassova malba čerta. Umělec jich namaloval pomálu.
Autor: The World of Picasso

Picasso byl také důvěrně znám svou zvláštní slabostí pro něžné pohlaví. Byly to právě ženy, které definovaly jeho úspěch na uměleckém poli. Obraz Avignonské slečny, kde tahy svého štětce vystihoval deformované tváře žen z vykřičeného domu, je považován za klíčový milník vzniku kubismu. „Bez nadsázky lze říci, že Picassova láska k umění se vyrovnala pouze jeho lásce k ženám,“ myslí si Vladimír Cnota.

Krutost a velkorysost

Nebyla by to tudíž expozice o Picassovu dílu a životu, pokud by v ní v četném množství nebyla zastoupena právě jeho fascinace ženami. Byť jeho vášeň často hraničila s krutostí. „Picasso otevřeně podváděl své ženy s harémem milenek. Byl schopen extrémní velkorysosti i krutosti vůči svým dámám,“ podotýká Cnota. Ostatně o svém vztahu k něžnému pohlaví nejlépe promlouvá sám malíř: „Pro mě existují jen dva druhy žen - bohyně a rohožky,“ nechal se slyšet.

„Picasso byl poměrně malého vzrůstu, ale o to více přitažlivé osobnosti. Jakmile se s ženami začal nudit, odhodil je, krutě jim zlomil srdce, a našel si jinou múzu. A aby toho utrpení bývalých milenek a bývalých manželek nebylo málo, donutil je k vzájemnému setkávání,“ krčí rameny.

„Jedním ze způsobů, jak mučit své milenky, bylo odepřít jim vyvrcholení během sexu.“ Pomyslnou hořkou »odměnou« za mistrovo nevybíravé chování jim byla sice do jisté míry anonymní, leč celoživotní sláva. Nezřídka své tváře a postavy nacházely na umělcových obrazech, které se dodnes v aukcích draží za částky, jež atakují miliardy korun!

Epochální událost

Zatímco obsah unikátní expozice je patrný, nezřejmé doposud je, kam se za ním návštěvníci vydají. Definitivní tečka nad rozhodnutím, ve které budově či instituci budou Picassovy výtvory vyparáděné před zraky veřejnosti, doposud učiněna nebyla. „Chceme najít prostor, který podtrhne unikátnost sbírky a poskytne návštěvníkům neopakovatelný zážitek,“ předestřel Cnota.

Otevření Picassova muzea v Praze bude epochální událostí!
Autor: The World of Picasso

„Prostor musí být odpovídající svou velikostí i pro umístění budoucích přírůstků do sbírky.“ Ta se totiž rok co rok rozrůstá o další exponáty. „Ideální by bylo místo někde v centru Prahy,“ sní sběratel s tím, že by expozici rád otevřel ve druhé polovině letošního roku. „Věříme, že otevření pražského muzea Picassa se stane významným impulzem pro českou kulturní scénu a výrazně přispěje k rozvoji turistického ruchu hlavního města Prahy.“

A jak to zatím s umístěním vypadá? „Několik potenciálních lokalit máme vytipovaných, ale jsem otevřený jakýmkoliv zajímavým nabídkám, které by pomohly zatraktivnit pražskou kulturní scénu mimořádnou expozicí o géniovi, jehož jméno je synonymem umění,“ uzavírá Cnota

Víte, že…

… jako jeden ze zakladatelů kubismu měl Pablo Picasso výrazný vliv na české umění? Nikde jinde na světě se kubismus nepromítl do architektury, jako právě v Čechách, kde vznikla řada signifikantních staveb.

Video
Video se připravuje ...

Pablo Picasso. Jeden z největších malířů své doby a jeho bohémský život plný žen, alkoholu a umění Videohub

Fotogalerie
47 fotografií