Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Velký smutek v ústecké zoo: Orangutaního seniora Ferdu (†54) museli uspat

Autor: rv - 
5. dubna 2024
16:19

Životní pouť orangutana Ferdy v ústecké zoo se naplnila. Primáta, který byl nejstarším samcem orangutana v Evropě a druhým nejstarším na světě, sužovala řada zdravotních obtíží spojených s vysokým věkem. Během posledních týdnů se jeho stav zhoršil natolik, že se v zahradě rozhodli pro eutanazii.

Ferda na tom byl už opravdu zdravotně zle. Měl nemocné srdce, trpěl dušností, těžkou artrózou páteře. Špatně se kvůli tomu pohyboval a v poslední době jej dostihly i typické obtíže seniorského věku, jakými jsou třes končetin či náladovost.

 „Dlouhodobě mu byly podávány podpůrné léky a analgetika, dostával přírodní geriatrika zpomalující starobní poruchy chování, ale v posledním týdnu se problémy výrazně zhoršily,“ uvedla veterinářka Jana Matoušková s tím, že stejně jako u člověka, tak i u zvířete nastane čas, kdy lékařská medikace přestane stačit.

Nastal jeho čas

Situaci, pro zvíře již těžko udržitelnou, bylo třeba řešit. Vedení zoo proto po konzultaci s veterinární lékařkou, zoology a chovateli rozhodlo, že další udržování při životě vysokými dávkami léků by nebylo humánní a vystavovalo by Ferdu zbytečnému utrpení.

„Někdy nastane čas a nezbude nic jiného než se zhostit zodpovědného přístupu chovatelské instituce, zajištění welfare, tedy pohody zvířete po celou dobu jeho života, a to včetně jeho důstojného odchodu,“ doplnila ředitelka zoo Ilona Pšenková.

Poslední orangutan

Ferda se narodil v zoo v německém Frankfurtu a ve třech letech se přestěhoval do Zoo Praha. Jako kříženec orangutana bornejského a sumaterského nemohl být zařazen do chovu. Po ničivých povodních v roce 2002, kdy voda zničila zvířatům ze spodní části pražské zoo ubikace, získal nový domov v Zoo Ústí nad Labem. Stal se miláčkem chovatelů i návštěvníků a v zahradě již zůstal.

Ferda byl v Zoo Ústí nad Labem od roku 2022 posledním orangutanem, jeho odchodem tak zahrada dočasně ukončila jejich chov. Vedení ale již dříve přislíbilo, že se tento významný druh do Ústí nad Labem zase vrátí. Ve schváleném Plánu rozvoje zoo se počítá s novým pavilonem pro tyto primáty.

Video  Orangutan Kawi se narodil 17. listopadu 2020 v Zoo Praha.  - Zoo Praha
Video se připravuje ...

Uživatel_5825645 ( 6. dubna 2024 10:05 )

Velmi mě mrzí, že máte takové trápení. Držím palce, aby jste neměla alespoň extrémní bolesti!
✊️🍀🖐😘

nemocna ( 5. dubna 2024 23:44 )

Dobře udělali že mu zkrátili utrpení kterého musel mít dlouho spoustu když měl artrozu páteře a určitě i jiných kloubů a tím velké bolesti ke všemu nemohl dostatečně dýchat a tím i trpěl psychicky, nemohl se pohybovat jako dřív a když viděl ostatní tak ho to muselo trápit, udržovat jej na velkých dávkách léků by bylo lhostejné a bezcitné lidí kolem něj k němu, pomohli mu z utrpení že ho měli rádi a soucítili s ním, věděli že to nemělo žádnou budoucnost zlepšení spíš horší a horší až by se utrápil, velké díky za něj jeho ošetřovatelům, veterinářce i ředitelce Zoo, odpočívej Ferdo v pokoji at se Ti v nebíčku líbí a už netrpíš bolestmi, vím o čem mluvím sama mám artrozu a sebemenší pohyb je dost bolestivý i přes stálé analgetika, mám i jiné nemoci a život je utrpení jen je škoda že není samozřejmá taková pomoc pro lidi jako pro zvířata ukončit utrpení

novtas ( 5. dubna 2024 23:01 )

Je to hodně smutné, ale každý jednou musí umřít. Jen se tomu říká vražda a né eutanázie, když to rozhodne za něj někdo jiný.

Tom Zach ( 5. dubna 2024 19:08 )

Je to smutné, ale není to, z pohledu lidí, špatně? Jsou přeci utěšující léky. Aspoň takto se postupuje u lidí. Nechat člověka do posledního utrpení!

Uživatel_5825645 ( 5. dubna 2024 17:44 )

Pa pa pa, Ferdíčku! 🦧
Měj se tam nahoře hezky. 🌠
🖐😘 ♥️

Zobrazit celou diskusi