Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Orangutan pobavil a vyděsil návštěvníky zoo: Mistr světa v hodu vačicí!

Autor: Lukáš Štěrovský - 
15. září 2023
05:00

Že si zvířata značkují svá teritoria, je dobře známá věc. A platí to i v zoologických zahradách. Orangutan v australském Perthu názorně předvedl, co udělá s každým, kdo si dovolí vlézt do jeho »domečku«.

Video, které se stalo doslova přes noc virálním, zachycuje primáta ve svém venkovním výběhu na vyvýšené prolézačce. Zprvu to vypadá, že si jen hraje, najednou se ale rozmáchne paží a do vzdálenosti (a výšky) několika desítek metrů vyhodí předmět… ve kterém až při velmi zpomalených záběrech poznáte vačici! Korunu všemu nasadí, když se po chvíli ještě zahledí do dáli, jako by chtěl zkontrolovat, kam až vetřelec dopadl.

Nepřežila?

„Předpokládám, že vačice let nepřežila,“ přiznal bez okolků zaměstnanec tamní zoo. Podle komentářů návštěvníků tělo zvířete skončilo – paradoxně – v jiném orangutaním výběhu. „Ztráta jakéhokoli živého tvora nás samozřejmě vždycky zarmoutí, ale tak to v přírodě zkrátka chodí,“ dodal s tím, že vačice byla ve skutečnosti škůdcem, který v zoo nemá co dělat.

„Někdy se jim podaří proplížit se dovnitř, a přestože je odchytáváme, občas pak zvířata vezmou věci do vlastních rukou,“ popisuje. „Výběh orangutanů se podobá životnímu prostředí vačice – je venku a jde o vyvýšené prostory,“ vyjmenovává zaměstnanec důvody, proč se vačnatec vydal zrovna do tohoto teritoria, které se mu nakonec stalo osudným.

Video Orangutan v australské zoo házel s vačicí. Schovávala se v jeho výběhu. - Twitter
Video se připravuje ...

Ošetřovatelka zabitá nosorožcem: Na jaře se vdávala

Ošetřovatelka zabitá 30letým nosorožcem Yetim v salcburské zoo už má jméno i příběh: Těžkotonážní zvíře při natírání repelentem proti hmyzu fatálně rozdrtilo hrudník německé chovatelky Juliane K. (†33). To vše před zraky jejího rakouského kolegy a manžela Christophera K. (34), rovněž chovatele. S ním se v zahradě poznali, na jaře se vzali, teď ale jejich štěstí zpřetrhalo zvíře, o něž v zoo společně pečovali. Christopher byl napaden rovněž, ale vyvázl »jen« se zlomenou nohou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi