„O louce jsem se dozvěděla z internetu. Jsem tady na jaře už počtvrté. Vzala jsem si kytici domů, ale narcisy se nám hodily i na hřbitov. Je to opravdová krása,“ řekla Lucie Jurčíková (33) z Fulneka. Žlutou kytici jí pomohla natrhat dcerka Nelinka (3).

Až z 20 km vzdáleného Jeseníku nad Odrou si udělaly výlet Radka Šrubařová (54), její dcera Klára (31) a vnučka Zorinka (1). „Neváhaly jsme. Už z fotek ty narcisy vypadaly nádherně, počkaly jsme si na lepší bezvětrné počasí a vyrazily jsme,“ usmívaly se.

Dřív na léky, dnes pro radost

Narcisovou plantáž založila před třemi lety místní slovenská rodina jako investici. Jejich malá farmaceutická společnost chtěla z cibulek získat přírodní extrakt do léku na Alzheimerovu nemoc. Jenže z projektu sešlo, na českém trhu se prosadily chemické přípravky.

Majitelé dumali, co s narcisy. „Tak jsme je nabíádli lidem a alespoň jim udělali radost. Musím přiznat, že takový zájem jsme nečekali. Zatím netuším, co s loukou bude v příštích letech, ale za rok si ještě klidně můžete přijet natrhat,“ řekl Blesk.cz majitel.

Kasičku už zrušili

Až do velikonočních svátků byla u louky umístěna kovová kasička. Kdo byl poctivec, mohl do ní za každý natrhaný květ přispět dvě koruny. Jelikož narcisy už jsou ve své životnosti lehce za zenitem, přestože většina stále vypadá nádherně, umožnili majitelé jejich samosběr zcela zdarma.

Sběr narcisů je ideální ustřihnutím nebo šetrným utržením. Cibulky pak mohou snáze získat živiny na další rok.

VIDEO: U Bruzovic pod Beskydami je plantáž levandule, nazývá se Žermanické moře.

Video
Video se připravuje ...

U Bruzovic pod Beskydami je plantáž levandule, nazývá se Žermanické moře. Karel Janeček

Fotogalerie
6 fotografií