Dřevěný chodník je reakcí na chování některých návštěvníků Kamenného vrchu, kteří ve snaze vyhnout se po zimě blátu, chodili mimo cesty a louku ničili. Organizace Rezekvítek zkoušela dřevěné zábrany, které se však ukázaly jako neúčinné. Lidé nerespektovali ani červeno-bílé pásky či hlídky ocránců přírody.

Ochránci čelili nadávkám

„Koniklecové hlídky jsme ustanovili v letech 2021 až 2023. Hlídkařů ale bylo nedostatek, ačkoliv byli placení ve formě brigád. Častá byla velká fluktuace lidí, kteří ukončili hlídkování hned po prvním dnu. Řešili jsme častokrát slovní urážky, sprosté nadávky, dokonce i fyzické napadení," uvedl Vilém Jurek z organizace Rezekvítek, která se o chráněnná území stará.

Chodník postavený na pilotech je mírně nad terénem. Přišel na čtyři miliony korun v rámci participativním rozpočtu Dáme na vás. „Zatím mám po víkendu zprávy, že většina návštěvníků se loukou prochází po chodníku. Je bezbariérový a mohou tam i lidé na vozíčku. Jsou samozřejmě i tací, kteří jakékoliv opatření ignorovali a ignorovat budou," řekl Jurek.

Při výstavbě chodníku se setkal i s kritikou, která směřovala třeba na to, že sešlapání květinám tolik neublíží. „Občasný sešlap koniklece vyžadují. Je ale důležité, aby byl koordinovaný. V momentě, kdy vyjdou do rezervace tisíce lidí, začne být obrovský a neřízený. Vznikají nové cesty, původní trasy se rozšiřují," dodal Jurek.

Počet trsů se na Kamenném vrchu dlouhodobě pohybuje mezi 55 až 60 tisíci. Mizí z míst, kde je intenzivní sešlap a přibývají tam, kde Rezekvítek postupně uvolňuje dřeviny pro podporu i obnovu stepních trávníků.

VIDEO: Kvetoucí kamélie na zámku v Rájci

Video
Video se připravuje ...

V zámeckých sklenících v Rájci opět kvetou kamélie TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
13 fotografií