Že se děje u krmítek v lesní části parku něco závažného, odstartoval nález čížka lesního, který očividně nebyl v dobré kondici. Potravy měl přitom na dosah hojně. Záhy ale uhynul.

Ukázalo se, že v lokalitě řádí krmítková nákaza. „Jedná se o ptačí trichomonózu, parazitární onemocnění, které způsobují prvoci zvaní bičenky drůbeží,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Nevyhnutelný konec

Pokud pták onemocní, čeká jej trýznivý konec. „Zduří jim sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a hynou hlady třeba uprostřed plného krmítka,“ popsal Makoň. Nakažené opeřence lze poznat na první pohled.

„Bývají načepýření, apatičtí, často mají od slin mokré peří okolo zobáku. Posedávají většinou někde v závětří, mhouří oči, a pokud vůbec ulétnou, tak až když na ně téměř sáhneme,“ dodal Makoň s tím, že volně žijící ptáky napadené trichomonózou bohužel nejde léčit.

Zákaz krmení

Ochránci proto museli rychle jednat. „Ihned jsme všechna naše krmítka a pítka v Borském parku vyčistili. Součástí akce bylo i odstranění krmení okolo nich a vydesinfikování prostoru vápnem,“ řekl Makoň.

Přibyly též tabulky se zákazem krmení ptáků i veverek. Opatření je třeba dodržet minimálně dva až tři týdny, tedy alespoň konce března.

VIDEO: Sčítání ptáků 2023.

Video
Video se připravuje ...

Sčítání ptáků 2023. Videohub

Fotogalerie
9 fotografií