Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pozor na „ptačí chlamydii“! Nebezpečná nemoc zabila v Evropě už 5 lidí

Pozor na „ptačí chlamydií“! Nebezpečná nemoc zabila v Evropě už 5 lidí
Pozor na „ptačí chlamydií“! Nebezpečná nemoc zabila v Evropě už 5 lidí  (Autor: profimedia)
Autor: jel - 
10. března 2024
05:00

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před bakterií chlamydophila psittaci, která způsobuje respirační onemocnění s názvem psitakóza. Na počátku 2024 stoupl v některých evropských zemích počet případů, kdy se toto ptačí onemocnění přeneslo na člověka. Pět osob dokonce zemřelo.

Psitakózu, které se také přezdívá papouščí nemoc, způsobuje patogenní bakterie ze skupiny chlamydií chlamydophila psittaci. Onemocnění se vyskytuje nejčastěji u městských či domácích ptáků a je přenositelné na člověka.

Projevuje se podobně jako chřipka. Mezi hlavní symptomy patří zánět dýchacích cest, třesavka a horečka. „K nákaze člověka dochází především kontaktem se sekrety infikovaných ptáků a týká se především osob, které pracují s ptáky v zájmovém chovu, drůbežářů, veterinářů, majitelů ptáků v zájmovém chovu a zahrádkářů v oblastech, kde se C. psittaci vyskytuje v epizootické populaci původních ptáků,“ vysvětlila ve zprávě v pondělí WHO.

Vyšší počet nakažených psitakózou hlásí od konce loňského roku Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Německo a Rakousko. Pět lidí dokonce zemřelo, což je opravdu neobvyklé.

„Světová zdravotnická organizace situaci nadále sleduje a na základě dostupných informací hodnotí riziko, které tato událost představuje, jako nízké,“ doplnila organizace.

Video  Přibývá více nemocných pohlavní chorobou. Které jsou ty nejčastější?  - Videohub
Video se připravuje ...

w.mojko ( 10. března 2024 09:28 )

Koľko nebezpečných, ba až smrteľných corôb sem zavliekli v posledných rokoch takí EU vítaní a nám vnucovaní paraziti?

krapotkin ( 10. března 2024 05:33 )

Čím to je, že čím víc máme v Evropě nucených "hostů", tím víc různých již vymícených nemocí se tu zase vyskytuje. Je to snad tím, že Evropská unie je neschopná tyto "hosty z východu nebo jihu poslat zpět, nebo jim jakkoli zabránit jejich vstupu ?

Zobrazit celou diskusi