„Toto zbarvení by jim mělo zůstat po celý život,“ potvrdila Monika Neshybová z Lesů města Brna, které oboru obhospodařují. Selata-dalmatini by ve volné přírodě  patrně dlouho nepřežila. Pruhované zbarvení totiž selata chrání před predátory tím, že splynou s okolím.

Anomálie bez vysvětlení

Nad netypickým zbarvením kroutí hlavou i odborníci. „U selete dalmatina se jedná o genetickou anomálii, která je spíše velkou vzácností. Může se jednat o předka o více než jednu generaci nebo se může jednat o albinismus. Rozhodně se nejedná o cílenou degeneraci černé zvěře. V přírodě jsou nejvíce ohroženi na životě, jelikož jsou snadnou kořistí pro predátory. Nyní je to velké zpestření pro dětské i dospělé návštěvníky obory,“ vysvětlily Lesy města Brna na facebooku.

Selátka divokých prasat se rodí v průběhu jara, většinou v březnu a dubnu, ale zkušené starší bachyně je mívají dříve, jako je to v tomto případě. Po první pětici tak budou další přírůstky přibývat. Zázemí matkám i jejich potomkům poskytuje přístřešek, kde mají slámu. Společně se pak navzájem zahřívají a tím vytvářejí i příznivé mikroklima pro mláďata.

Správa obory: Nestresovat, nekrmit!

„To chce výlet,“ napsala jedna z diskutujících na facebooku na téma čerstvých prasečích přírůstku na Holedné. Správa obory, ale má pro příchozí zásadní vzkaz. „Při návštěvě obory prosím mějte na paměti, že i tyto matky se o své děti bojí, proto prosím zachovávejte klid a v žádném případě je nekrmte,“ apelují Lesy města Brna.

VIDEO: Prasata divoká v akci.

Video
Video se připravuje ...

Štětinatí ničitelé v akci Mendelu