Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kauza dotace na penzion v Osvětimanech: Státní zástupce obžaloval exkancléře Mynáře!

Autor: trm, ČTK, ver - 
22. dubna 2024
18:47

 Státní zástupce podal obžalobu na bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČTK to řekl mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Mynáře žalobce obžaloval z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni vrátila. Mynář v reakci pro ČTK vyjádřil přesvědčení, že v řízení před soudem bude mít prostor pro svoji obhajobu. Obvinění označil za účelové.

Na podání obžaloby dnes upozornily Seznamzprávy.cz. Napsal, že i když za trestné činy, za něž byl Mynář obžalován, hrozí podle trestní kvalifikace a uvedených paragrafů od dvou do osmi let vězení, žalobce Martin Malůš mu navrhuje nižší trest. Mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová serveru potvrdila, že žalobce navrhuje odsouzení ke tří až čtyřleté podmínce a peněžitý trest deset milionů korun.

„Vítám a těším se, že po více než čtyřech letech budu mít konečně příležitost bránit se veřejně v trestním řízení, které vůči mně policie vedla,“ uvedl v reakci pro ČTK Mynář. Reálné vyšetřování se podle něj uskutečnilo až v posledních několika měsících.

„Orgány činné v trestním řízení nerespektovaly zásady, kterými se trestní řízení řídí,“ uvedl. Citoval části z trestního řádu, podle kterých orgány mají postupovat tak, aby byl zjištěn skutkový stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu, který je nezbytný pro jejich rozhodnutí, a zároveň objasňovat stejně pečlivě okolnosti svědčící ve prospěch i v neprospěch osoby, proti níž se řízení vede.

„Přes tyto zásady Policie ČR některé zásadní důkazy do spisu zařadila až na návrh obhajoby a jiné neprovedla vůbec. Věřím, že v řízení před soudem, které je ze zákona veřejné, budu mít konečně k dispozici prostor pro svoji obhajobu před účelovým obviněním,“ dodal bývalý kancléř.

Mynář je od roku 2021 obviněný z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie, vinu popírá. Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přidělil firmě úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství. 

Ministerstvo školství totiž podle Seznam Zpráv v roce 2008 schválilo 13 milionů korun určených na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, v kterém byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu. Smlouva ale podle webu byla v rozporu s podmínkami dotace - spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak podle policie byla vyplacena neoprávněně.

Kriminalisté obvinili tehdejšího vedoucího prezidentské kanceláře Mynáře v únoru 2021. Původně stíhali i firmu Clever Management, státní zástupce ale její stíhání zrušil. Naopak stížnost Mynáře žalobce zamítl. Olomoucký soud se případem zabýval poté, co se na něj kvůli dotaci obrátil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Policie ukončila vyšetřování v případu koncem února. 

Mynář vinu od počátku odmítá, případ označil za účelový a mediálně živený.

Drž hubu ( 23. dubna 2024 15:10 )

Konečně jsi byl umlčen, ty Lojzo☝️

Koudy Koudy ( 23. dubna 2024 06:21 )

Od pohledu arogantní křivák okamžitě do tepláků *** zabavit vše 💪🏻💪🏻💪🏻

stoura ( 23. dubna 2024 05:46 )

Vina Zemana? Vy si snad myslíte, že je to teď lepší?

stoura ( 23. dubna 2024 05:43 )

Ale nekroutí, kroutil by se ten, kdo si půjčil peníze a nesplatil!! Tenhle člověk už teď ví, že se mu nic nestane 😨

stoura ( 23. dubna 2024 05:40 )

👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa