Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ne nouzové antikoncepci! Pilulku „den poté“ označil polský prezident Duda za „hormonální bombu“

Autor: ČTK - 
29. března 2024
19:46

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda vetoval zákon, podle kterého by lidé starší 15 let k nákupu nouzové antikoncepce nepotřebovali lékařský předpis. Dnes o tom informují polská média. To, že zákon nepodepíše, Duda oznámil už dříve.

Pilulku „den poté“ označil prezident za „hormonální bombu“. Řekl, že nemá nic proti tomu, aby v případě nutnosti nezletilá dívka takový lék užila, chce ale, aby se tak dělo se souhlasem jejích rodičů.

Duda je politickým spojencem národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která v Polsku vládla do loňského prosince. Během osmi let u moci výrazně omezila reprodukční práva žen a pilulka „den poté“ je od roku 2017 v Polsku dostupná pouze na lékařský předpis.

Proevropská koalice, která u moci vystřídala vládu PiS, slíbila, že přístup k nouzové antikoncepci ženám usnadní. Ministryně zdravotnictví Izabela Leszczynová z Občanské koalice premiéra Donalda Tuska plánuje prezidentské veto obejít vydáním nařízení, podle kterého má být tento přípravek prodejný na základě takzvaného farmaceutického předpisu. Jde o druh receptu na léky, které předepisuje lékárník v případě, kdy je zákazník nemůže z různých důvodů získat u lékaře. Opatření Leszczynové by mělo začít platit od 1. května.

Polský prezident svým rozhodnutím „nevyužil příležitosti postavit se na stranu žen,“ uvedl dnes Tusk a dodal, že jeho kabinet přístup k nouzové antikoncepci realizuje. Podobně se na sociální síti X vyjádřila Katarzyna Kotulová z Nové levice, která v Tuskově kabinetu působí jako ministryně pro rovnoprávnost.

„Pilulka 'den poté' bude dostupná bez ohledu na prezidentův názor, který svá rozhodnutí zakládá na pověrách, nikoliv na lékařských poznatcích,“ uvedla Kotulová.

V Polsku měl být bez předpisu dostupný přípravek EllaOne, který žena, jež chce zabránit otěhotnění, musí užít do 120 hodin po nechráněném pohlavním styku.

 

krapotkin ( 30. března 2024 03:14 )

Třeba budou zase brzy upalovat čarodejnice na hranicích, když jim do všeho kecá zpátečnická církev.

Uživatel_5766095 ( 29. března 2024 17:26 )

Poláci jsou katolický národ. Přepadnout, okrást, zabít jim nedělá problém i když se jedná třeba o faráře. Na pracovišti běžně okradou spolupracovníka o výplatu a když neukradou doklady, jejich bogu to nevadí, vadí jen antikoncepce.

Zobrazit celou diskusi