Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britové testují první antikoncepční pilulky pro muže: Jsou zcela bez hormonů!

Britové testují první antikoncepční pilulky pro muže: Jsou zcela bez hormonů!
Britové testují první antikoncepční pilulky pro muže: Jsou zcela bez hormonů!  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: hpe - 
17. prosince 2023
19:37

Skupina 16 Britů se dobrovolně zúčastní klinického testování historicky prvních antikoncepčních pilulek pro muže. Produkt je na rozdíl od prášků pro ženy zcela bez hormonů. 

Pokud dnešní muž chce sám zabránit početí, nemá na rozdíl od žen tolik na výběr. Nabízí se buď kondomy nebo nepříjemná vasektomie. Pokud by se experiment vydařil, rozdělení zodpovědnosti za antikoncepci by konečně mohla být férová.

„Mohl by to být historický okamžik. Víme, že mnoho mužů by mělo zájem o mužskou antikoncepční pilulku, kdyby byla dostupná. A kdykoli popisuji tuto práci ženám, vždy říkají: ‚Už je čas’. Poslední inovací v oblasti antikoncepce byla antikoncepční pilulka pro ženy, a to před více než 60 lety,“ uvedla o projektu profesorka a vědkyně Gunda Georgová.

Testování léku má proběhnout v Nottinghamu ve Velké Británii. Šestnáct mužů bude po určitou dobu pobírat pilulku. Lékaři se zaměří na účinnost a případné vedlejší účinky. Podle předpokladu vědců by měla mít pilulka úspěšnost až 99 % a neměla by způsobovat ani žádné nežádoucí účinky.

Revoluční je i v tom, že neobsahuje hormony. „YCT-529 blokuje protein - ne hormony - aby zabránil produkci spermií. Věříme, že to bude atraktivnější pro muže, z nichž většina považuje prevenci těhotenství za sdílenou odpovědnost i přes dnešní omezené možnosti antikoncepce, která je trvalá nebo jen mírně účinná,“ objasňuje Akash Bakshi, zakladatel společnosti YourChoice Therapeutics.

Video  Mrtvice u žen: Příznaky a příčiny  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5413502 ( 18. prosince 2023 10:53 )

Polkni prášek!!! Kdo ví z kterého filmu tato hláška je? 🤣🤣🤣🤣🤣

e.lesanova ( 17. prosince 2023 19:41 )

V době, kdy se polovině mužské polovice spermie plouží v kómatu, je toto zbytečné..

Zobrazit celou diskusi